140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Тодор Христозов, ръководител на ЛРС Хисаря:

С ръководителя на сдружението в Хисаря се срещаме по време на Балканското първенство по правилата на  „Св. Хуберт“ и той бе любезен да сподели с потребителите на сайта „Дивото“ как  е тръгнал ловния сезон за ловците от ЛРС-Хисаря.

  • Как започна ловния сезон във вашето сдружение?
  • При нас основните видове дивеч, обект на лов, са дивата свиня и яребицата, като имаме дружини, които се радват и на двата вида ловни излети. Сезонът започна много успешно и още на откриването имаше дружини с 5-6 до 10 отстреляни диви свине. Няма злополуки с ловното оръжие, няма нарушения на закона. Нашите членове са оптимисти за един успешен ловен сезон, тъй като са изпълнили своите задължения по изпълнение на ловностопанските мероприятия, готови сме с фуражи и за зимата. Разбира се, разселваме и фазани, дружини са доволни и има успешни излети на този вид дивеч.
  • Има ли нещо, което ви притеснява по отношение на предстоящите законови промени?
  • Не, смятам, че се налагат и ще са полезни за развитието на ловното стопанство и отговарят на интересите на ловните организации. Разбирам, че някои колеги се притесняват от организирането и назначаването на ловната стража, но аз съм на мнение, че който стопанисва дивеча, трябва и да го пази. Така е в частните и държавните ловни стопанства, защо да не е и ловностопанските райони на сдруженията. Не можем да разчитаме само държавата, вече се знае, че тази система не работи добре и трябва сдружените ловци да вземат нещата в свои ръце. В нашето сдружение имаме ловен надзирател от години и ефектът от работата му е добър.
  • Това е първото ви интервю за новия сайт „Дивото“. Смятате ли, че беше време новините от в. „Наслука и сп. „Лов и риболов“ да са достъпни и в интернет пространството?
  • Нормално е, даже малко закъсняхме. Възможността сами сдруженията да споделят новите в този сайт ще направи обмена на информация между тях много по-добър. Ние правим пълен абонамент на дружините и ръководството на сдружението за печатните издания, така че следим как се развиват съюзните медии. Имам и една препоръка – повече информация от съседните ни страни, да знаем какво правят комшиите по отношение на ловното дело, за да се ползваме от техния опит. Освен това във в. „Наслука“ ми се ще да има по-малко трапези и гуляи, а повече статии, свързани с природата, стопанисването на дивеча, самия ловен спорт.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ