Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ТП – ДГС-Асеновград ще засее 30 дка зимен дъб

Костадин БУЮКЛИЕВ

Слави Богутев е директор на ТП – Държавно горско стопанство Асеновград. То стопанисва 27 ха държавни гори. С удоволствие г-н Богутев се отзова да сподели, по случай Седмицата на гората, за залесителните мероприятия и за активната работа в стопанисвания от стопанството горски разсадник.

-Какво залесяване ви предстои през тази година?

-До края на есента ще засеем със зимен дъб около 30 дка. Това ще стане в землището на асеновградското село Новаково, в предната част на преспанския родопски дял, който потъва в равна Тракия.

В разсадника ни сме подготвили за засяване 10 000 орехови фиданки, които ги предлагаме за залесяване в цяла България. Надяваме се, че ще бъдат купени и залесени в най-скоро време.

С учениците от училището в Тополово, Асеновградско, в подножието на планинския рид над селото, залесихме и оформихме орехова градина.

-В предишни години залесявахте тополови и кавакови фиданки край река Марица, какво е състоянието им?

-Залесявахме с цел укрепване на бреговете и създаване на горист терен край Марица, но при инвестирането констатирахме много неприятности. Край реката на голяма дълбочина се вадят инертни материали – пясък и чакъл. Водата от корените на дърветата се отлива в тези ями и те съхнат масово. Дано централно се предприеме някакъв по-безопасен начин за добив на инертни материали. А там сме залесявали с родители и ученици и сме ги учили на любов към природата.

-От инвестирането на хилядите декари гори какво констатирахте за короядите?

На надморска височина до 500 м има невероятни поражения на горите от корояди. И това не е при десетина или няколко още десетки дървета, но и на декари гори. Дърветата се режат, за да се унищожи разпространението на корояди. Всяко отрязано дърво оголва природата и затова ние сме длъжни да залесяваме, защото горите са здраве и красота.

Всички от нашето стопанство, а и сътрудниците ни най-вече от селата в планините, между които и много ловци, още по-активно ще залесяваме и създаваме красота и здраве.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ