Европейската комисия публикува доклад, в който се изнесоха данни от проучване на предпочитанията към рибите като храна в домакинствата на страни от Европейския съюз. Анкетираните са запитани какъв вид риба най-често купуват на дребно (взети са предвид не само традиционните продажби от магазини и пазари, но и от онлайн платформи). Рибните продукти включват замразени и пресни морски дарове, включително преработени.
С оглед на получените отговори е оформена класация от трите основни вида риба за всяка от анкетираните страни, членки на Евросъюза. Прави впечатление, че треската е безспорен лидер в класацията и е начело в предпочитанията на Испания, Холандия, Дания, Швеция, Ирландия. Същевременно влиза в челната тройка и на други страни. Все пак германците са посочили минтай на първо място, следван от шаран и едва трета е треската. Интересно е, че в Италия най-популярната риба е хамсията, може би защото е масова и е най-евтина. В Полша залагат твърдо на шарана, докато португалците предпочитат черупчести пред херинга и скумрия.
Очевидно анкетата не е достигнала до балканските страни, защото ние и съседите ни не присъстваме в нея.