Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Тревожна тенденция за фатални инциденти с ловно оръжие

През последните години в Благоевградска област нямаше регистрирано произшествие с ловно оръжие. Въпреки това ръководствата на ловните сдружения постоянно и кооридинарно предупреждаваха своите членове да спазват стриктно всички изисквания и правила при боравенето с ловно оръжие по време на ловните излети. Преди началото на лова, по време на сутрешните указания, ръководителите имат много важна част – да предупреждават да се внимава изключително много при стрелбата по време на гонка, както от ловците по пусии, така също и от викачите. Друго, на което се акцентира, е да не се вписват в ловните разрешителни бележки тези ловци, които нямат така важните сигнално оцветени и отразителни елементи в облеклата си. При придвижването си в автомобилите до ловните полета задължително оръжието да бъде разглобено и без снаряжение в него. И въпреки всичко само за 2 седмици през месец ноември в региона се случиха два инцидента, единият от които с фатален край, а другият с тежки наранявания.

Фаталният случай e вследствие на неправилното поведение на 67-годишния Иван Богдански от село Падеш. След приключване на първата гонка става сбиване между участващите ловни кучета. С цел да разтърве кучетата, той хваща пушката за цевите и започва да ги удря с приклада. Но при едно от замахванятa закача паднало сухо дърво, при което се освобождава предпазителя и се произвежда изстрел, които попада в ловеца. Въпреки бързите действия за помощ при транспортирането до спешен център – Благоевград, той умира от раните си. А той е бил човекът, който е предупреждавал винаги по-младите си колеги как и къде стрелят.

Вторият случай се разиграва на ловното поле в село Никудин. Типичен пример за нарушаване на ловната дисциплина и установени правила. След “вдигане” на стадо глигани един от ловците – Светлин Ангелов, напуска своята пусия и се впуска да преследва дивеча без да информира останалите ловци от групата по пусии. В настъпилата емоционална бъркотия и превъзбуденост Димитър Стойков стреля без добре да е видял по какво и след секунди се разбира, че е уцелил колегатa си в корема и краката. След оперативна намеса в Сандански хирурзите са извадили 4 сачми от тялото на пострадалия.

Следствените органи при РПУ по места са снели показания от участващите в ловните инциденти, като се апелира за повече бдителност и отговорност.

 

Кузман Петров

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ