140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Три египетски лешояда освободени в Русенски Лом

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) постави три малки египетски лешояда в изкуствено гнездо на територията на природен парк “Русенски Лом”, съобщават от дружеството. Освобождаването на птиците е съгласувано с дирекцията на парка и Зелени Балкани.

Две от лешоядчетата са предоставени от зоопарка във Виена, а едно – от зоопарка в Париж.

Експерименталното въвеждане чрез адаптация на млади египетски лешояди, отгледани в плен, сред местна дива популация, се прави за първи път, не само в България, но и в цяла Източна Европа. Подобни дейности ще залегнат в програма за активно подсилване на дивата популация и подсигуряване на нейното бъдеще в страната и региона, обясняват експертите.

На всеки от младите египетски лешояди е поставен сателитен предавател и пръстен. Две от лешоядчетата са женски и носят имената Елоди и Регина – кръстени на техните гледачки в зоопарковете, откъдето са взети. Третата птица е мъжка и е кръстена Лом, на името на парка.

Младите птици ще прекарат две седмици в изкуственото гнездо под постоянно наблюдение и грижи, за да свикнат с района, след което ще бъдат освободени. Изкуственото гнездо е в непосредствена близост до площадка за подхранване, където птиците ще могат да намират храна и която се посещава често от местна двойка египетски лешояди. Дивите птици ще могат да предадат своя опит за сигурни места за храна и почивка, както и на есен да им покажат сигурен път за миграция към местата за зимуване.

Този метод е широко използван при много видове за въвеждане на индивиди, отгледани в плен, сред дива популация и с цел реинтродукция, но практическият опит за египетския лешояд е сравнително малък и проведеното експериментално пускане ще допринесе за натрупване на повече знания в тази област.

Поставените сателитни предаватели ще отчитат местоположението на трите египетски лешояда и ще предоставят необходимата информация, доказваща дали методът е успешен и младите птици отново ще се върнат в Русенски Лом, за да създадат поколение.

Малките са осигурени по програмата за размножаване на редки видове (ЕЕP) на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (EAZA) с любезното съдействие на Фондацията за опазване на лешоядите (VCF).

Египетският лешояд е единственият далечен мигрант сред лешоядите. Всяка година изминава над 8000 км до Африка и обратно. След като за пръв път мигрират, младите птици остават в Африка 4 години, докато достигнат полова зрялост, след което се завръщат отново по родните си места.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ