140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Трихинелата не прощава, африканската чума наближава

Радка МИНЧЕВА

Двама лекари от Областната дирекция за безопасност на храните в Разград разясниха на председателите на ловни дружинки от региона признаците на двете опасни заболявания по дивите свине – трихинелозата и африканската чума, и как да действат при съмнителни случаи.

Инициативата за провеждане на събирането бе на специалиста по лова в ЛРС-Разград Людмил Лилов. Поводите са два – пресен случай на установена трихинелоза, а също и обявената на регионалното съвещание на председателите и специалистите по лова в ловно-рибарските сдружения от Североизтока опасност от появата на африканска чума по свинете.

Проба от отстреляно от дружинката в с. Езерче диво прасе се оказала положителна за трихинелоза, месото е изпратено в екарисажа в Шумен. Ветеринарите доктори Матеев и Белчев обясниха на ловците, че пробите за изследване трябва да от определени места – междуребрени мускули, вътрешната част на бута, не трябва да са малки, не бива да се замразяват, не трябва и да се смесват, ако са от няколко прасета, на бележката към тях трябва да са описани данни на ловеца, за да могат ветеринарите да се свържат с него, ако се наложи. Докторите препоръчаха още субпродуктите – кожа и черва – да се загробват или изгарят на място. Не пестете от проби за сметка на здравето си – посъветва и Лилов, 12 лева е стойността на една проба – припомни той. Като негативен пример той даде дружинката от Пороище, която отстреляла 5 диви прасета при последния си излет, но взела проби само от двете големи, а от трите по-малки – пропуснала.

Докато това заболяване не е непознато на ловците от Лудогорието, другото, за което д-р Матеев и д-р Белчев разказаха, досега не се е появявало по българските земи. От Африка обаче вече е в Молдова, на границата с Румъния и експертите смятат, че е въпрос на време да прескочи и българо-румънската граница. Зачервяване на ушите, кръвоизливи по муцуната и в коремната част са сред видимите признаци на африканската чума по свинете. За да се установи клинично, че животното е болно от тази болест, трябва да изследват далак, бъбрек и кръв от него, както и тръбна кост и лимфни възли, които обаче по-рядко се предоставят от ловците на ветеринарните власти. Месото не е опасно и заразата не се предава на хората, но заболяването води до сериозни икономически щети, когато стигне до свинефермите. Ваксина и лечение няма, сред вариантите, ако африканската чума по свинете се появи в България, е масов отстрел на дивите свине, за да се спре разпространението – обясни Лилов.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ