140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Трофеен сом от р. Марица край Свиленград

сом марица

Ударен старт на сезона направи силна бри­гада от риболовци, начело с Иво Иванов (на снимката вдясно). Те заметнали тежки сомски въдици в Марица край Свиленград още на 1 юни, а късно вечерта, току преди свечеряване, дочакали големя удар. На въдицата на Иво на­летял огромен сом, с който водили тежка битка, но в крайна сметка с общи усилия е изтеглен на брега. Дължината му била 2,30 м, но поради липса на подходящ кантар изчислили теглото му по утвърдена формула, според която рибата тежи между 76 и 80 кг. Условно приемаме сред­ната стойност – 78 кг.

Въдицата е заложена в дълбок вир (около 3 метра дълбочина), а стръвта била 300-грамов морунаш, закачен на две куки Black Cat 6/0. Влакно Delphin Caton 0,63 мм. Пръчката е ша­ранска, но по време на битката не е издържала на напъна и се е счупила. Това все пак не се е оказало фатално, понеже трофеят се е закачил много здраво.

сом марица

В компанията на Иво са били неговите приятели и съмишле­ници в риболова Георги Геор­гиев, Петър Чакъров, Божидар Стойчев, всички помогнали в битката с трофея.

Иво Иванов (на 44 г.) е ро­дом от гр. Харманли, но живее в Хасково и работи в ТЕЦ-Ма­рица-Изток 2. Това е негов ли­чен рекорд. В миналото е бил предимно шаранджия, но през последните години се е преори­ентирал в преследване на со­мове. Лови изцяло по река Ма­рица, по цялото й протежение от Харманли до Свиленград.

„Реката в тази й част е много тормозена от бра­кониери: електричари, мрежари и какви ли не – сподели той. – Рибата намаля, а и е много наплашена. Не съм и допускал, че ще се съхрани та­къв голям сом до днешни дни. Затова се чувствам късметлия да го закача с моята въдица и да го надвием с помощта на мо­ите другари. Пожелавам наслу­ка на всички колеги през новия риболовен сезон!“

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ