Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Трофеят на сезона

Глиган, отстрелян на територията на ЛРС-Асеновград, има всички шансове да влезе в Топ 3 на националната класация. Щастливият ловец Илия Димитров решил в последния момент да участва в излета

 Борислав БЕЛДЕВ

Ловецът Илия Димитров от ловнорибарската дружина в село Тополово към ЛРС- Асеновград ще помни винаги отминалия сезон за групов лов на дива свиня. На фо­на на драстично съкратената популация на този вид дивеч той отстреля завиден глиган, чиито глиги ще се наредят в челната тройка на трофейния списък на България, а вероятно и в Топ 20 на световната класация.

Както е известно, най-големият български тро­фей е отстрелян на територията на родопското стопанство „Кормисош” през 1986 г. от бившия държавен глава Тодор Живков и е с оценка 158,20 т. по CIC. Следва трофей на бившия председател на БЛРС ген. Христо Русков с трофеят от 150,30 т по CIC от Великотърновско. На трето място засега в официалната класация е животно от сравнител­но по-скоро време – отстреляно е през 2021 г., а трофеят е добит от ловеца Кирил Червенков на територията на ДГС- Малко Търново и е с оценка 147,20 т по CIC.

Според запознати трофеят на Илия Димитров ще му донесе не по-малко от 148 точки, но все още не е преминал през официално измерване от национална трофейна комисия. Ето какво споделя щастливият стрелец за себе си: ,,Ловец съм от 1998 г., но по-активно излизам от 13-14 години.

ЛОВУВАМ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО И САМО В РАЙОНА НА МОЯТА ДРУЖИНКА

Второ поколение ловец съм, като искам да под­чертая, че баща ми Александър Димитров беше изключително запален почитател на това хоби и председател на дружинката в Тополово за един мандат. Веднъж, когато си бяха подпийнали с неговия приятел Йордан Страхинов, чух думите, които му каза: „Йордане, ако знам че има лов на оня свят, сега отивам и си слагам въжето на врата”. Самият аз имам двама сина, от които първият е ловец от една година, а другия скоро навърши 18 години. Надявам се в най-скоро време и той да се присъедини към нас.”

Относно предпочитанията си към лова и дивеча 52-годишният Димитров споделя: „Харесва ми да участвам в излетите за дива свиня, макар че имам добро ловно куче, направо „професор” птичар – епаньол бретон. Адреналинът при лова на едър дивеч обаче е по-голям. Тънкостите на този тип лов са в добре обучените кучета и гоначи, които познават добре района. Голяма заслуга за успеха има и ръководителят на лова, който нарежда пусиите”.

С какво оръжие ловува късметлията, сдобил се с втория по значимост трофей от дива свиня в България? „Разполагам с полуавтоматична кара­бина Benelli Argo Pro кал.30-06q mf.pld; патрони Sellier&Bellotev и бързомер Aimpoint. Дълги години се лутах, докато намеря подходящото оръжие, и сега смятам, че това е оръжието, което ми подхожда! Тук ще отворя една скоба – завършил съм школата за запасни офицери в гр. Плевен през 1985-1986 г. в мотострелковия батальон и там огневата ни подготовка беше на високо ниво”. Илия Димитров очевидно е умел стрелец, а като по-млад дори е участвал в състезания по ловна стрелба.

Излетът на 10 декември 2022 г., в който отстрелва трофейния глиган, ще се помни с динамичните гонки на кучетата. „Заслугата е на гоначите и на кучетата, които вдигнаха това животно. Това са колегите Ежко, Уската и Руснака. Другата основна заслуга за тази гонка е на известния в сдруже­нието и в дружинката ни ръководител на лова в този ден – колоритният Йордан Топалов! Той беше човекът, който нареди правилно пусиите”. Незабравимият ловен излет има и любопитна пре­дистория. Тя е: ,,Ако знаех предварително, че ще ловуваме в този район, нямаше да изляза заради калния терен с големи коловози, но колегата ловец и мой приятел Салим Маказчи ме подведе, че ще ловуваме в друг район и аз тръгнах към ловния клуб. Няма да забравя, че сутринта друг колега и приятел – Шабан Дюкме, ми пожела да ударя най-големия глиган. Благодаря и на двамата за настойчивостта им и за така стеклите се обстоятелства!”

Шансът да отстреля животно с такъв трофей го спохожда за първи път. „Имал съм много интересни и почти невероятни ситуации през годините, които дори могат да породят смях и недоумение, но не съм отстрелвал трофейни животни”, споделя Димитров.

Какво е неговото виждане за лова днес, на какво да наблегнат ловците и към какво да се стремят? „Убеден съм, че както в миналото, така и сега трябва да се полагат големи грижи, за да има трофейни животни. Трябва да се води борба с бракониерството. Съветите ми към младите ловци са да бъдат много дисциплинирани и отговорни. Освен да ловуват те трябва и да се грижат изключително много за дивеча. Това е една от основните задачи на ловеца. Освен това следва да бъдат внимателни и да не подценяват опасностите от притежаването на оръжие. Много от младите ловци не са ходили в казарма, затова е добре да се вслушват в съветите на старите и по-опитни колеги.”

От бр. 2/2023 г. на сп. “Лов и риболов”

Посетете нашата фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ