Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Тунджа при Ямбол системно се замърсява

Ямбол не е сред градовете, богати на природни забележителности. Колорит и свежест създава единствено река Тунджа. Със своята прохлада и голямо разнообразие на риба, тя привлича въдичари от цялата страна. Те са и тези, които най-често стават свидетели как реката, като в приказка, променя цвета си – бяла, червена, синя, с пияна, без пияна, с мирис. Наблюдава се и нещо като работно време на цветовете:

“По принцип, след 9 часа – един час върви тази мръсотия. След 10-15 минути отново се случва. После отново се избистря. Това е основа, с която мият съдове. От ден на ден намалява рибата в реката. Даже хора, които работят там, препоръчват рибата да не се консумира, защото е опасна за здравето”.

Това споделят местни риболовци и твърдят, че знаят кое е предприятието замърсител. Обаждат се, уж идват на проверки, пък нищо не се променя. Всъщност, ВиК-Ямбол е глобено от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора вече с над 5000 лева. Шефът на дружеството Стоян Радев обяснява:

“В Ямбол има две разрешителни за заустване в открит водоизточник. Едното е за пречиствателна станция. Има разрешително и за заустване без пречиствателна станция. Ние няма как да изпълним тези условия без наличието на пречиствателна станция. Всички проби, които сме взимали през 2017 и 2018 година, отговарят на нормите за заустване в открит водоизточник без пречиствателна станция. Дори някои от показателите са близки до стойностите за заустване с пречиствателна станция”.

Решението е в изграждането на пречиствателна станция. В това спор няма и тя трябваше да е готова още преди 4 години. Фирмата изпълнител обаче фалира, изтече и срокът за строителен надзор. В момента процедурите продължават, а новият краен срок е 2023 година.

iNews.bg

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ