Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Турците се радват: Мраморно море ври от риба

мраморно море риба

Две риби меч, с дължина по 2 метра всяка, бяха уло­вени в Мраморно море и впо­следствие изложени на показ в Музея на турските морски обитатели в Бейликдюзю край Истанбул. За това пръв съоб­щи турският новинарски канал СНН Тюрк, излъчил репортаж и интервю с шефа на музея Ке­нан Балджъ. Събитието доби голяма популярност, но не е прецедент, и през миналата зима беше уловена голяма риба меч в Мраморно море от турски рибари.

Кенан Калджъ споделя свои­те виждания по отношение на рибните ресурси в близките морета: „Казват, че моретата са обезрибени, но аз съм убе­ден, че това не е вярно. Тази година е пълно с риба, особено в Мраморно море. Ние от 50 години продаваме риба и не помня да имало някакъв голям дефицит на стока. Рибата не е свършвала, няма и да свърши. Природата си знае работата. Най-популярните морски риби са толкова плодовити, че сами могат да компенсират загубите от улова. Най-вкусната риба е в Мраморно и Черно море. Препоръчвам на хората да консумират повече риба, това е полезна храна. Дори да зами­рише къщата при готвенето, не е проблем…“

мраморно море риба

***

Мраморно море е вътрешно море, част от Атлантическия океан, разположено между Балканския полуостров на се­верозапад и север и Мала Азия на североизток, изток и юг. На североизток чрез протока Бос­фор се свързва с Черно море, а на югозапад чрез протока Дарданели – с Егейско море. Бреговете му са предимно планински, като на юг и изток са силно разчленени. Полуос­тров Ердек е на юг, заливите Ердек и Перамо – на юг, Ин­джир – на югоизток, Измит – на изток. Край северните брегове са оформени множество под­водни рифове. Има две големи островни групи – Принцовите острови на североизток и Мра­морните острови на югозапад.

Мраморно море е изцяло на територията на Турция. Има площ от 11400 кв км и макси­мална дълбочина 1380 м. През него преминават важни търгов­ски пътища от Черно и Азовско море за Средиземно море и Световния океан. Най-големи­те градове и пристанища по крайбрежието му са Истанбул, Измит, Бандърма, Галиполи, Текирдаг.

Ивайло ДИМИТРОВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ