В съвременния свят захранването е неизменна част тактиката при риболов на всякакви мирни риби, независимо от сезона или вида на водоема. Храни се зиме и лете, в реки и в язовири. Някои разчитат изцяло на готовите фирмени продукти, предлагани в специализираните риболовни магазини. Други си имат доказани домашни рецепти за подготовка на захранката, на които не изневеряват.
При това невероятно изобилие на пазара, гарантирано от знайни и незнайни фирми производители, май не си струва да губим време с импровизации у дома. Трябва да признаем, че качеството им определя и цената – марковите вносни захранки наистина правят чудеса
докато някои недотам известни производители предлагат разни смеси на достъпни цени, но с недоказано качество.
Поради пословичната си бедност и пестеливост българинът често предпочита домашната изработка, на базата на популярни базови храни – бяло и царевично брашно, кюспе, хляб, разни фуражни смески. С оцветителите е лесно – може да се ползват сладкарски бои, концентрирани прахчета за безалкохолни напитки и други подобни. Когато обаче стане дума за подхода при ароматизиране на захранката, често се допускат грешки.
В стремежа си да я направят колкото е възможно по-привлекателна и дразнеща обонянието на рибите, рибари без достатъчно практически опит изсипват безконтролно атрактанти, някои от които напълно несъвместими като миризма. Съгласете се, че в захранката няма как да „съжителстват” чеснова миризма и канела, например. Първата е сред любимите за шарана, втората се слави като особено привлекателна за платиката. Но двете в обща захранка просто нямат място.
По същата причина може да се изтъкне несъвместимост между етерични масла и плодови аромати. Коктейл от анасон и ягода как ви звучи? За рибата определено е неприемливо.
Понякога добавката на прекалено силен ароматизатор
може да има обратно действие.
Да речем, залагаме на царевичен качамак, но толкова много сме го „напарфюмирали” с разни есенции, че натуралната миризма се е изгубила напълно. А рибата е привикнала именно към нея. Резултатът е апатично отношение и разочарование от излета, въпреки усърдието при подготовката. Да, усърдие е нужно, но в определени рамки. Точно по отношение ароматизаторите
да не се предприемат авантюри.
Смесване на атрактанти от различен произход не е добро решение.
С дозите също трябва да се внимава. Разните видове есенции обикновено са концентрирани и само няколко капки са достатъчни за подготвяното количество захранка. Така ще действа като парфюм – леко загадъчен, ненатрапващ мирис. Ако от желание да мирише силно изсипем шишенцето с ароматизатора, захранката може и да отблъсне рибата или поне ще я накара да бъде по- мнителна и недоверчива.
С няколко думи като заключение. Творчество при подготовка на захранката може да има, но да е с мярка и съобразено с някои основни изисквания по отношение на ароматите.
Даниел ДОНКОВ