140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Уловът на паламуд в Черно море мистериозно секна

Огромният улов на паламуд, с който тръгна тазгодишния сезон, рязко секна, оплакват се рибари. Донеотдавна риболовните кораби хващаха по 2 тона риба, а рибарите с по-малки лодки са стигали и до 1000 паламуда на нощ, хвалеха се самите те. Рибата обаче мистериозно изчезна. Веднага тръгнаха различни версии в рибарските среди.

Според стари морски вълци земетресението с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер, което разлюля Вранча на 24 септември, е причината за изчезването на деликатесната риба. Други обясняват, че след това за рекорден улов съобщават край Крим. За това се похвалиха и руски сайтове.

Старите рибари разказват, че от 1968 г. морето не е давало толкова много риба, а специално паламуд не е хващан в такива количества поне от 20 години. За сметка на това обаче сега няма лефер и карагьоз, но имаше чернокоп, така че може да се очаква и карагьоза, смятат те. Все пак сезонът е в разгара си.

В бранша се разпространяват и други версии, с които се обяснява богатия улов още в средата на септември. Едната е, че високата вълна през март е докарала рибата, защото е обогатила водата с кислород и така е имало планктон за малките видове, които пък са довели хищниците след себе си.

Друга версия гласи, че горещото лято в Мраморно и Средиземно море е прогонило рибата към по-затвореното Черно море, където тя е търсила нормални температури.

Турските рибари обаче имат и различна теза. Според тях причината за много риба това лято е в демонтаж на силни сонари.

“Колеги от турската страна на Черно море разказаха, че в годините на Студената война на входа на Босфора са били монтирани мощни сонари, за да следят за подводници. Именно със силното излъчване на звукови сигнали сонарите гонели рибата и тя не влизала в Черно море, но тази година са били демонтирани”, разказа Виктор Лучиянов – Професора от Балчик.

Според него комшийските въдичари съобщили, че леферът, чернокопът и паламудът влизат през Босфора в Черно море през юли и август, вместо през обичайните месеци от април до началото на юни. Така се обяснява богатият улов през септември.

Цената на паламуда по време на бума падна до 4 лв. за килограм. Сега може да се намери за 8 лв., но вече замразен.

burgasnews.com

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ