НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Австралия – Откриха рифови риби дълголетници

рибидълголетници

 

Научен екип се е заел с трудната задача да издири и из­следва най-възрастните рифови риби по западното крайбре­жие на Австралия. Изследвани са няколко представители на сем. Луцианови (Lutjanidae) на четири различни места: от ар­хипелага Чагос в Индийския океан до бреговете на Западна Австралия.

Ихтиолозите са успели да идентифицират общо 11 риби с възраст над 60 години, като рекордьорите по дълголетие са петнист маколор (Macolor macularis) на 81 години и червен лу­циан (Lutjanus bohar) на 79 години. За да определят възрастта на рибите, учените са ползвали метода за анализ на ушните кости, по които се образуват характерни годишни кръгове.

Биологът от Австралийския институт по морски науки (AIMS) д-р Брет Тейлър, ръководител на проучването, споде­ля: „Досега най-старите риби, които сме откривали в плитки тропически води, са на около 60 години. Така че петнистият маколор е надживял тези свои роднини с две десетилетия.“

Учените се надяват това изследване да им помогне да уз­наят има ли връзка изменението на климата с удълженото дълголетие на рифовите риби. Резултатите от проучването са публикувани в сп. „Coral Reefs“.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ