140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Уникална изложба на НЛРС-СЛРБ в Пловдив

Тази година на изложението в Пловдив Националното ловно-рибарско сдружение “Съюз на ловците и риболовците в България” показа уникални оръжия, знамена, реликви – експонати от ловния музей  към Националната организация. Изложени бяха някои от първите пушки, използвани за лов по нашите земи – аркебуза с кремъчно възпламеняване на заряда, шишане с кремъчно възпламеняване на заряда, турски тип от 16 век, ловен мускет, преднопълнещ се, с фитилно възпламеняване, 1627 г., пушка с фитилно възпламеняване, едноцевка с открит ударник, предно пълнеща се, калибър 16, бойна пушка – гладкоцевна, балкански тип с кремъчно възпламеняване на заряда, калибър 16, стариннo шишане с кремъчно възпламеняване на заряда, преднопълнещo се, персийски тип с осмогранна цев, едноцевно шишане с открит ударник, преправка от кремъков механизъм, преднопълнещо се, калибър 12, пищови с кремъчно възпламеняване на заряда, затъкнати в силяхлък, ловна аптечка, фешеклък, баритници, дозатор за барут, патрондаш, мярка за барут, прибор за приготвяне на ловни патрони, ловен меч, ловни тръби.

В чисто историческата част на изложбата са показани първото ловно знаме на Ловна организация „Сокол“, компасът на Георги Христович, ордени, медали, отличия, едни от първите издания на закони за лова, билети за лов, устави на ловни организации.

Изложени бяха и едни от най-добрите ловни трофеи на дива свиня, сръндак и елен лопатар за изминалия ловен сезон. Трофейните екземпляри са отстреляни в ловно-рибарски райони на сдружения от НЛРС-СЛРБ и на територията на Дивечовъден участък “Студен кладенец”.

Експозицията бе посветена на три много важни годишнини – 135 години организирано ловно движение в България, 90 години от създаването на Български рибарски съюз, чийто правоприемник е Националната организация, и 30 години от създаването на фирма “Сокол-БЛРС” ЕООД към Националното сдружение – най-голямото производствено дружество на дребен дивеч в България.

Председателят на НЛРС-СЛРБ Васил Василев лично показа на  министъра на МЗХГ Румен Порожанов стойностните експонати, след което министърът бе поканен от управителя на фирма “Сокол-БЛРС” Борислав Бечев тържествено да разреже празничните торти, изработени за забележителните годишнини.

 

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ