140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Уникалната история на белоглавия лешояд K4N

Белоглавият лешояд К4N, който беше освободен на 14 септември 2017 г. от волиерата за адаптация в Природен парк „Сините камъни”, в рамките на проект Нов живот за лешоядите LIFE14 NAT/BG/649, прекара повече от месец в лутане из Източна България. При освобождаването си, птицата беше екипирана със сателитен предавател, и нейното движение се следеше постоянно.

Така разбрахме, че К4N за кратко посети и Румъния, където пренощува в района на Тулча, а на връщане се оказа сред ветрогенераторите в близост до град Шабла. Известно е, че едрите реещи птици, в близост до такива съоръжения са в опасност от сблъсък, затова отговорните собственици на ветропаркове прилагат системи за минимизиране  на този риск.

Когато беше установено, че е кацнала насред ветроенергиен парк край Шабла, от екипа на проекта „Нов живот за лешоядите” беше пуснато съобщение в една от най-популярните по темата групи във Фейсбук „Птиците в България” с молба към намиращите се наблизо природолюбители да отидат до място и да видят в какво състояние е птицата и дали има нужда от помощ.   

Системата за ранно предупреждение на Ветроенергиен Парк „Свети Никола“ спаси живота на белоглавия лешояд К4N.

На 08 октомври 2017 година дежурните полеви орнитолози от Ветроенергиен парк „Свети Никола“ Янко Янков и Кирил Бедев научили от социалните мрежи за бедстващия в района на с. Горичане, община Шабла белоглав лешояд. По предоставените координати, птицата бе открита от тях в селскостопанска нива във влошено общо състояние. Предприети са действия за осигуряване на храна и охрана на птицата. В следващите два дни, въпреки лошите метеорологични условия – силен вятър и валежи, птицата е хранена няколкократно и е възстановила силите си. С настъпилото затопляне е напуснала опасния участък. Със съвместните усилия на полевия орнитологичен екип на ВЕП „Свети Никола“ и операторите на ветропаркове в региона е предприето координирано спиране на турбини по пътя на все още неопитния белоглав лешояд. Това спиране на ветрогенераторите е част от работата на системата за ранно предупреждение, прилагана във ВЕП „Свети Никола” от въвеждането на парка в експлоатация през 2010 година.

По-късно бяха получени точни координати от екипа на проект „Нов живот за лешоядите“, и се установи че белоглавият лешояд е напуснал безпрепятствено района на ветроенергийните паркове край Шабла и Калиакра.

Процесът на адаптация към живот в природата продължи още няколко дни, като птицата на няколко пъти се озоваваше близо до площадките за подхранване на лешояди в Източна Стара планина, но накрая, вероятно увлечена от ято мигриращи птици (малки кресливи орли и/или черни щъркели), е стигнала до Странджа.

В района на Лозенец на 15 октомври е била уловена от местни жители и предадена за рехабилитация в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора. За транспорта на лешояда са съдействали студенти от програмата студентски практики на МОН, която в момента тече в Спасителния център. Нашите ветеринарни лекари ще се погрижат, като се надяваме лешоядът да се възстанови, за  да бъде освободен възможно най-скоро отново в района на Източна Стара планина. Досегашният ни опит показва, че при повторно освобождаване птиците много по-добре и успешно се адаптират в природата.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ