Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Уникални постижения за втора асеновградска дружина

Костадин БУЮКЛИЕВ

Втора Асеносгврадска дру­жина, с председател Тома Гунов и секретар Камен Спа­сов, през изминалия ловен сезон отстреля 18 диви сви­не. Това не се бе случвало от 15 години насам. В послед­ните сезони падаха по една- две, най-много 4 слуки.

„На какво се дължи този ваш успех?” – питам Камен, който освен че е секретар на дружината, е и член на Кон­тролната комисия на ЛРС- Асеновград.

Той ми отговори следно­то: „Радвахме се на отлична слука и изживяхме неверо­ятни емоции почти на всеки излет, защото не очаквахме дивите свине да посетят красивото ни ловно поле. Те дойдоха при нас и останаха явно заради целогодишно­то подхранване, при което използвахме няколко тона царевица. През размножи­телния период увеличихме количествата фураж и броя на местата за подхранване. В един момент констатирах­ме, че са ни посетили още две стада и обърнахме още по-сериозно внимание на подхранването, успяхме да задържим и тях. И още на първия излет отстреляхме 6 екземпляра.

Четири животни повали на една гонка гостът на нашата дружина Георги Шопов. Това стана в тежък дъждовен ден. Сюрията, подгонена от до­брите ни гончета и неумори­ми викачи, се отправи към местността „Жуката”. Георги чу ядния лай на гончетата, който го приближи, освободи предпазителя от автомата си и оръжието сякаш стана част от тялото му. От вълнение той задържа дишането си, изчака свинете да припнат край поста му, пропусна май­ките и започна да стреля. За секунди повали 4-те животни.

На следващия ден отстре­ляхме още два приплода на пусии над манастира „Света Петка”. През сезона имахме и доста пропуски, а и дивите свине се отклоняваха преди постовете. До края на сезона обаче задържахме две стада от по над 12-13 диви свине.

Успехите ни в отстрела се дължат и на Веско Евтимов, който е отгледал и подготвил за лов 5 гончета.

При пролетната таксация се натъкнахме на стадо от 25 диви свине. Те са в ловното ни поле, защото разнасяме много фураж, като понякога за една седмица подхран­ваме с около 500 кг и по над 30 кг сол. Не жалим труд, за­щото знаем, че той ще ни се отблагодари наесен.“

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ