Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Университетски център спасява пострадали животни в Чили

спасителен център чили

Горските пожари в Чили в началото на тази година бяха едни най-смъртоносните в историята на страната. Те унищожиха близо 500 хил. ха плодородна земя и станаха причина за смъртта на хиляди животни.

В спасителен център в град Чилан ветеринари доброволци полагаха грижи за диви животни, донесени с изгаряния и други видове наранявания.

Въпреки това връщането им в дивата природа бе изключително трудно заради огромната поразена площ. Според еколозите причината за опустошаващите пожари е в климатичните промени, разрастването на податливи на запалване плантации от евкалиптови и плодови дървета и умишлени палежи.

Спасителният център в град Чилан се намира на територията на местния университет. Той се управлява от ветеринарния лекар Паула Аравена Бустос и представлява независима институция, обслужвана изцяло от учители доброволци и студенти от университета.

Висшето учебно заведение предвижда предоставяне на земя на 15 км от сегашния кампус, където трябва да бъде построен супермодерен лечебен комплекс.

„Вече две години оглавявам този център. Ние сме един от малкото центрове в Южно Чили, които могат да лекуват диви животни – казва Аравена Бустос. – В процес на разширяване сме. Надявам се след няколко години да управлявам най-иновативната болница за диви животни в Латинска Америка. С решаващата роля, която изиграхме по време на сезона на горските пожари, определено показахме колко сме важни за опазването на дивата природа.“

Сред животните, на които центърът е помогнал, са южен пуду, кодкод и чилийски посум.

По материали от чуждия печат: Димитър Константинов

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ