Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Успешно приключи проектът ,,Възстановяване на белошипата ветрушка”

Благодарение на проекта белошипата ветрушка се завърна в страната ни като гнездящ вид след десетилетия, в които се считаше, че видът не се размножава у нас!
 
Проектът на Зелени Балкани ,,Възстановяване на белошипата ветрушка” LIFE 11 NAT/BG/360 се изпълнява от организацията в периода 1.09.2012 – 31.08.2017 в партньорство с испанската природозащитна организация DEMA  и германската фондация EuroNatur. 75 % от финансирането му е осигурено от Европейския Съюз чрез специализирания инструмент за околна среда, а останалите средства са съфинансирани от партньорите по проекта.
 
Благодарение на експертната работа на всички участници в проекта и подкрепата на различни институции, партньори, дарители и доброволци е постигнат един от най–значимите природозащитни резултати в нашата страна! В рамките на проекта е възстановено гнезденето на белошипата ветрушка в пределите на България, след като се считаше, че този рядък вид птица от няколко десетилетия не гнезди в страната, а се среща само като мигриращ или преминаващ вид.

В резултат на изпълнените дейности в района на Защитена зона Сакар, част от НАТУРА 2000, е създадена нова колония от белошипи ветуршки. Първото загнездване на 5 двойки бе регистрирано през 2014 в района на с. Левка, община Свиленград. Постепенно колонията се увеличава и достигна численост от над 20 двойки през 2017, които гнездят основно в изкуствени гнездилки, монтирани от екипа на Зелени Балкани, специално за тази цел. Паралелно с това в рамките на проекта през 2014 г. бе открита и друга, неизвестна до момента колония на вида, гнездяща на територията на „Лукойл Нефтохим Бургас” АД. Откритието е направено в партньорство със служители на компанията и съдействие от страна на РИОСВ-Бургас.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ