Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Утехата за ловците от ЛРС-Каварна е в ловът на чакали

каварна чакали

„Голяма суша е при нас, големи горещини, диви свине изобщо няма. С колегите се шегуваме, че ще засаждаме маслинови дръвчета занапред, ставаме тропическа страна. Климатът се променя буквално пред очите ни. Извън майтапите, ловуваме основно на хищници. Чакали има в изобилие, лисици също се срещат. Провеждаме организиран лов, излизат и индивидуално за хищници. Само през октомври в сдружението са отстреляни над 50 чакала и още 15 лисици…“

Това сподели ръководителят на ЛРС-Каварна Стефан Лефтеров. Той беше любезен да подкрепи думите си и с още статистическа информация.

В с. Нейково са отстреляли 17 чакала за отминалия месец, в с. Видно са с 15, в с. Камен бряг – с 13 хищника. Във всяка от тези дружини имат изявени хищничари. Сред отличниците са Жеко Вълков от с. Нейково, Марчо Марев от с. Видно, Димитър Димитров от с. Камен бряг.

каварна чакали

Редно е да се спомене и Цветан Иванов от ЛРД-Каварна 2. Той е безспорен първенец на сдружението по отстрел на хищници. Ловува индивидуално, поддържа стървилище и постига отлични резултати. Може да се каже, че е възприел лова на хищници като лична кауза.

Каварненци с нетърпение очакват есенното захлаждане, да паднат валежи и картината да се промени към по-добро. Ако се появят диви свине – добре дошли. Ако ли не – ще се тешат и занапред с хищници. Тях поне ги има, даже са се превърнали в напаст.

Е, през зимата ще излязат и за фазани. Имат ги из ловните си полета, но този лов при тях не е толкова популярен. На зимен декор ловуват и на бекаси и то доста успешно.

Да се върнем към хищниците. През 2021 г. в сдружението са реализирали 135 чакала, а през 2022 г. те са били 207. По всичко личи, че тази бройка ще бъде доста завишена до края настоящата година.

За каузата работят ловци от всичките 9 дружини в състава на ЛРС-Каварна.

Младен ДОБРЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ