140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Увеличават се гнездата на белия щъркел в Хасковска област

Хасково, Златка Михайлова

Популацията на белия щъркел в област Хасково през 2014 – 2015 наброява 663 гнездящи двойки. За сравнение през 2004 – 2005 г. те са били 433. Най-много гнездящи двойки са установени в общините Хасково/147/ и Харманли/123/.

Тези и други интересни данни са публикувани в новата книга от природозащитната поредица на Българското дружество за защита на птиците,  представяща резултатите от Седмото международно преброяване на белия щъркел. След Пловдив Хасково е районът с най-голяма численост на дългокраката птица.

Общият брой на установените гнезда е 724. От тях 681 са разположени на електрически стълбове. Предпочитаните дървета са акацията и черницата. По време на преброяването в област Хасково са констатирани 1471 малки.

Книгата и интерактивната карта с разпространението и числеността на белия щъркел в България през 2014-2015 г. са изработени в рамките на проект “Търсенето на щъркела: наука на гражданите в действие”. Той е подкрепен   от  Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ