Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

В Добрич се проведе среща по повод настъпващата АЧС

Полезна среща осъществи ръководството на ЛРС-Добрич, както и голяма част от председателите на ловно-рибарски дружини с представители на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич по повод опасността от разпространение на африканската чума по свинете, която е констатирана в Грузия. Смята се, че проникването на вируса в страната е свързано с изхранване на животни с отпадъци от кораб от Югоизточна Африка.

Анелия Андонова, директор на ОДБХ, и д-р Илиян Славов, специалист по здравеопазване на животните, запознаха ръководителите на лова с опасностите и същността на африканската чума по свинете. Те подчертаха, че това не е проблем само за Африка. Разказаха подробно как протича болестта при животните, как се предава вирусът и кои животни могат да се разболеят. Оказа се, че все още няма разработена ваксина и само профилактиката, подходящият и навременен контрол на потенциалните огнища са най-ефективните мерки за борба с болестта. Лечение на болестта няма и само мерките за биосигурност са от съществено значение за животните.

Опасност от заразяване при хората няма, но при липса на сигнализиране за съмнителни случаи, болестта може да се разпространи лесно по всички животни в съответния район и да предизвика опустошителен социално-икономически ефект. Специалистите от ОДБХ уточниха с представителите на ловците от сдружението в Добрич начина за своевременно предаване на конкретни проби от животните за изследване в лабораториите във Варна и София.

 

Николай Мирчев

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ