140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

В Добруджа искат да възстановят стара слава на заешкия лов

добруджа заешки лов

През последните две години членовете на ЛРС-Добрич разселиха общо 240 заека. В края на август и в началото на октомври от производственото стопанство на фирма „Сокол-БЛРС“ в Луковит бяха получени за разпределение в ловно-рибарските дружини 80 диви заека.

Единичната им цена е висока, но в сдружението са амбицирани да възстановят популацията на дивия заек, която през последните 30 години е почти изчезнала в равните добруджански полета. Засега само в архивите остава записано как през 60-те и 70-те години на миналия век от Добруджа се изнасят всяка година десетки хиляди живи зайци за Италия. Стара слава, от която днес няма и помен.

добруджа заешки лов

Днес в Сдружението основно се отстрелват фазани, яребици, пъдпъдъци и диви свине. През последната зима дружинките са отстреляли едва 9 диви прасета.

“Фазаните и яребиците също изчезнаха, но от няколко години закупуваме и разселваме птици от тези видове и съвсем закономерно популацията им се увеличи. Това предприехме и по отношение на заека. Взели сме и решение да не се стреля по заек, което продължава вече няколко години. Само преди няколко дни видях двойка зайци в ловностопанския район на ЛРД-Житница – споделя Илия Михайлов, председател на УС на сдружението в Добрич. – Това показва, че избраният от нас път за тяхното разселване е правилен, въпреки високата цена.”

добруджа заешки лов

Според него най-големите врагове на зайците, освен хищниците, си остават бракониерите и химизацията на земеделието и разораването на пътищата край полезащитните пояси, които ги лишава от традиционните местообитания.

Бракониерството набира все по-голяма скорост. Със собствени сили ловците в Добруджа определено не могат да се справят. Затова  е необходим постоянен контрол, но и с участието на полицията и други служби.

Илия Михайлов разчита на добри резултати още през следващата година от задружната дейност на ловците, които са поели с огромно желание изпълнението на задачата за възстановяването на заека на територията на ловностопанските си райони.

Текст и снимки: Николай Мирчев

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ