Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

В Дома на ловеца: Консерваторът Слабаков подписа манифеста по проблемите на лова в Европа (ВИДЕО)

Слабаков - среща

Кандидатът за евродепутат от листата на ВМРО-Българско национално движение Андрей Слабаков гостува в Дома на ловеца в столицата, където се срещна с ръководството на НЛРС-СЛРБ.  

На събитието, което е част от инициативата на Националната организация за срещи с кандидатите за европейски представители на България, Слабаков подписа манифеста, подготвен от Федерацията на европейските ловни асоциации (FACE), в който се поставят проблемите пред ловците и риболовците в Европа.

манифеста слабаков


Това бе трета среща в кампанията, след като екипът на НЛРС-СЛРБ проведе подобни разговори и с представители на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които също подписаха манифеста.
Традиционно председателят на организацията инж. Васил Василев запозна госта си с актуалните проблеми в сектора, като основният фокус падна върху:

манифеста слабаков
  • Регламентите и решенията в ЕС, засягащи лова и опазването на дивеча, да бъдат справедливи, приложими и разбираеми за обществото и в частност ловците и риболовците;
  • Да има възможност за гъвкаво прилагане на двете природни директиви на ЕС в съответствие с принципа за устойчиво ползване;
  • Да бъде уважавано културното наследство на отделните държави-членки;
  • Да бъде призната от европейските институции важната роля на ловната общност в опазването на природата;
  • Да бъде възстановена интергрупата „Биоразнообразие, лов, селски райони“ в парламентарния мандат на ЕП 2024-2029.

С опита си като член на „Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на хранит Слабаков изказа искрено си неразбиране на предложената пълна забрана на оловото и пое ангажимент, че ще работи за преразглеждането и неприемането на това предложение на Европейската агенция по химикали (ECHA), ако бъде избран за представител на България в Европарламента.
По време на разговора инж. Василев изтъкна и засилването на конфликта човек-хищник, като посочи пример от месец март тази година, в който млада жена беше убита от мечка в Словакия по време на туристически преход. Слабаков допълни Василев с личните си наблюдения над мечата популация в Румъния и по-конкретно град Брашов, където според кандидата на ВМРО-Българско национално движение мечките са толкова много, че част от тях практически живеят в покрайнините на града, което води до преки нападения над имуществото на хората в района.

манифеста слабаков

Според консерватора, европейските институции трябва да променят начина си на работа, като дадат възможност за предприемане на различни действия по райони с цел управление на конфликта едър хищник-човек.

В това число да се разреши и стопанисването на едрите хищници там, където популацията го позволява.
Слабаков заяви категоричната си позиция, че ловците и риболовците трябва да са част от решенията, касаещи флората и фауната в Европа, като посочи, че тези общности са значително по-добри стопани на дивеча, отколкото привържениците на крайно зелените политики на Стария континент.
Слабаков се застъпи твърдо и за създаването на интергрупата „Биоразнообразие, лов, селски райони“ в новия Европарламент, като подчерта, че се надява на ново стабилно мнозинство, което да не тласка Европа в крайности, а да разчита на баланс и аргументирано вземане на решения по важни за обществото теми.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ