140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

В Каспичан осигуриха фуража за зимата

каспичан

Каспичан, Георги Ников

Ловците от района на Ловнорибарското сдружение “Балкан 2001” в град Каспичан вече осигуриха голяма част от необходимия фураж за подхранването на полезния дивеч през есенно-зимния период.

В складовете на дружинките вече има около десетина тона царевица,а в най-скоро време ще постъпят още около 4 тона,която ще дойде от спонсора на Земеделската кооперация в село Панайот Волов.

“Сдружението ни има много добър опит в работата с дарителите от района, а това са земеделски производители, арендатори и кооперации,една част от тях са ловци,а другите просто са ни добри приятели,на които благодарим на общите събрания и на вечеринките.

Защото по този начин те ни помагат много в осигуряването на фуражите за дивеча.Добри спонсори по традиция ни са ловецът арендатор Максим Пенков от село Кюлевча,както и Веско Михайлов от село Марково,Диян Весков от село Кюлевча.Около 15 тона концентриран фураж ни е необходим обикновено за изкарване на зимните подхранвания.

Всичките съоръжения са подготвени,част от тях са ремонтирани,направени са и нови хранилки.Наскоро получихме тон и половина ябълки от овощната градина в град Каспичан,които ги разхвърлихме в четирте ни ловни дружинки и мога да кажа,че само за три вечери те бяха изядени.

Наблюденията ни са,че в района има доста диви прасета,както и благородни елени и сърни”,казва Валерий Николов,специалист по лова в ЛРС “Балкан 2001” в град Каспичан.

В района на дружинката в село Марково има дивечова нива,която и тази година беше засята с царевица,от която се получи добра реколта.Тя обаче не се прибира,а се оставя на корените и полезният дивеч намира необходимата храна по всяко време на годината.

Други две дивечови ниви  – едната 10 дка,а другата 4 дка тази година бяха засети с люцерна,като това лято не се извърши откос,всичката зеленина остана като пасище за животните.В гората край село Кюлевча също има засети 8 дка с люцерна.

“Осигурихме 110 бали люцерна,като ползвахме два декара от фуражната култура от земеделската кооперация в село Мадара.Те са складирани на подходящо място и с тях ще зареждаме хранилките за благородните елени и сърните.В горите са направени и достатъчни количества листников фураж.

Надяваме се в следващите месеци дарители да ни предоставят още допълнителни количества фуражи,с което ще гарантираме добра хранителна база за полезния дивеч през целия есенно-зимен период,че чак до ранна пролет.

По този начин смятаме,че ще се задържат животните в ловищата ни,което ще доведе и до добрата слука,както винаги е било при нас”,заключава Валерий Николов.

каспичан

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ