140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

В ЛРД-Кайнарджа и ЛРД-Ситово: Добрият фазански лов компенсира слабото присъствие на дива свиня

ситово лов

Редакционният ни екип потърси контакт с председателите на ЛРД-Кайнарджа и ЛРД-Ситово, част от състава на ЛРС-Сили­стра, където традиционно се разселват голям брой фазани, за да научим от първо лице как протича сезонът за групов лов на фазан при тях, месец след неговото начало.

„При нас запасите на фазан са много добри. Разселването дос­та помага, но имаме и силна естествена популация. Отдавам го на това, че местообитанията ни са подходящи, а в допълнение и ние подпомагаме с редовно подхранване – разказва Галин Станчев, председател на ЛРД-Кайнарджа. – Направили сме си графика така, че в съботните дни ловуваме на дива свиня или хищници, а в неделните дни – на фазан. С дивата свиня, за жа­лост, нещата са сложни. Единична слука имахме едва в началото на ноември. Вдигахме майки с малки на първите излети, но не сме ги закачали, за да има за догодина.

Първият ни излет за лов на фазан беше на 8 октомври и поста­вихме добро начало. Ловуваме 7-8 човека от дружината. Както знаете – нормата за отстрел е 2 фазана на човек, според броя на ловците за съответния излет. Ние обаче не се стремим да си изпълняваме нормата на всяка цена. Лимитираме се сами, за да си опазваме популацията.

Когато си направим по 1 фазан на чо­век, приключваме лова – дори да е 10 часа сутринта. Успешният фазански лов наистина много зависи от работата на кучетата, а нашите кучета са добри. Аз ловувам с епаньол бретон. Двама от колегите имат дратхари, а един – курцхар. През този сезон всич­ки от дружината, които ловуваме на фазан, се представят добре. При мен най-добрият излет до момента беше на 15 октомври. Тогава в лова участвахме петима души, имахме общо 6 отстреляни птици, а от тях 4 бяха моя слука.

ситово лов

Георги Ченев, председател на ЛРД-Ситово

Освен стоте тримесечни фазана, които разселихме тази годи­на, имаме добро възпроизводство и от разселените в предишни години птици, които оставят свое собствено поколение. Просто има добри условия за развитие на вида при нас. Районът е рав­нинен, без пресечени местности като в Балкана.

Културите са основно царевица, пшеница, слънчоглед, рапица, трайни насаж­дения, между които и много кайсиеви градини.

На първите излети за фазан излизахме по 3-5 души, постепенно ставаме повече. Слуката е добра и успяваме да си правим разрешената по закон норма.

В ловния си график редуваме един излет на хищници и един на фазан. Интересът към дивата свиня е слаб, почти не се наблюдава и движение на животни. Но мога да кажа, че регула­цията на хищниците, която правим, много спомага за запазването на дребния и пернатия дивеч“.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ