Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

В ЛРД- Сбор „събраха” яребиците

сбор яребици

В ранните часове на неделния ден в центъра на село Сбор започнаха да се събират ловците от местната ловно-рибарска дружинка, която е част от състава на ЛРС-Пазарджик. Въпреки че тук основно се ловува на диви свине и хищници,  не липсваха и любители на птичия лов. Предстоеше първи излет на яребица за сезона.

Тези ловни полета по традиция държат стабилен запас от яребици. Това  основно се дължи на грижата и усилията, които полагат членовете на дружинката. На много места из района могат да се видят изградени и поддържани от години хранилки дали имена на цели местности като пишмишевата хранилка, хранилката на войника и т.н.

Не трябва да се подминава и факта, че ежегодно се извършва пролетно разселване с цел опресняване кръвта на ятата яребици, наричани по този край билюци.

Сред събралите се ловци можеха да се видят както опитните майстори на пернатия дивеч Танко Рангелов,  Георги Пишмишев е Найден Кривиралчев, така  и новобранците Величко Иванов и Никола Кривиралчев.

Председателят на дружинката Ангел Мусиевски, след попълване на разрешителните за лов, кратко, но точно инструктира присъстващите, разпредели групите в определените райони и пожела слука на всички.

Не след дълго от различни посоки в полето се чуха и първите изстрели – явно ловците бяха попаднали на яребици.  Добрата работа на дратхарите на Танко,  джак ръсела и  дакела на Начката и английския сетер Ниана на Андон, се допълваше от точните попадения на ловците. С напредване на времето се увеличаваха както броя на придобитите птици, така и пропуските и изминатите километри.

сбор яребици

В определения час всички се събраха на сборния пункт за отчитане на резултатите от излета.

За поредна година най-добър успех имаха председателят Ангел Мусиевски и Георги Пишмишев, изпълнили нормите. 

Ангел Мусиевски председател на ЛРД-Сбор сподели следното.

„Изграждането на соларен парк върху голяма част от ловната площ на дружинката оказа влияние върху  яребицата, но в незасегнатите от това полета  популацията и е много добра.  Зимата беше мека, местообитанията и също се запазиха. Подхранването, което извършваме, също оказва влияние върху това.

Неслучайно до края на месец октомври съм разпоредил всички хранилки да бъдат притегнати и готови за предстоящата зима. Отстрелът този сезон започна добре и надявам се да продължи така. „Наслука!“ на всички колеги.

Андон Андонов

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ