Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

В ЛРС-Бяла тръгнаха за диви патици по Янтра

бяла патици лов

Сезонът за водоплаващ дивеч тръгна успешно в ЛРС-Бяла, Русенско. Местни ловци вече проведоха излети за диви патици по поречието на Янтра.

В групата на Теодор Ганев са още Розали Коев и Здравко Деликоцев. И тримата са експерти в лова на патици по река Янтра и се хвалят с първи успешни излети. С уговорката, че все пак по-добрите дни предстоят. Засега слуката е епизодична. Този лов има отколешни традиции и своите верни почитатели, а при липсата на диви свине ще е реална алтернатива и през зимата.

бяла патици лов

Силни резултати отчитат беленци и в отстрела на хищници. Чакалите са повсеместно разпространени и стават голяма напаст. Излизат и на групов лов за тях, имат и майстори индивидуалисти. По 40-50 чакала на месец се реализират в сдружението, а през зимните месеци най-вероятно тези цифри да се завишат значително. Сред отличниците, реализирали най-много чакали, са ловците от селата Каран Върбовка, Могилино, Бъзовец.

С дивите свине положението е различно. Срещат се тук-там животни, но са много далеч от популацията, която се помни през добрите стари времена. За първия месец от сезона са реализирали скромните 7 животни.

По две прасета имат в Първа беленска дружина и в с. Кацелово, по една слука са отчели в селата Новград, Бъзовец и Лом Черковна.

А в състава на сдружението има цели 38 дружини и всички са с утвърдени традиции в свинския лов. Настроението сред ловците е минорно и няма как да е друго.

При продължилата повече от два месеца суша, при това с необичайно топло време, дивечът се е изпокрил и трудно се намира. Всички с нетърпение очакват застудяването, а дали ще има истинска зима… едва ли. Както вървят нещата през последните години, трайни студове вече няма.

През зимните месеци ще се наблегне и на лова на фазани, но засега малцина се отдават на този по-специален лов. От ръководството дават бележки за ловуване, има отчетени фазани, но в малко дружини го практикуват в топло време.

Информация за хода на ловния сезон получихме с любезното съдействие на Живко Брашнаров, ръководител на сдружението в Бяла.

Младен ДОБРЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ