140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

В ЛРС-Хасково еленът от мит се превърна в реалност

хасково събрание

Тодор Алексиев за пореден път развя знамето на ЛРС-Хасково, след което започна годишното събрание на сдружението. То бе  предшествано от  събрания във всички дружини.

Над 1500 са членовете на организацията, които ще се увеличат след стартиралия курс  за млади ловци, посочи  в доклада си председателят на Управителния съвет Желязко Живаков.

хасково събрание

Всички те са дали своя принос за успехите в стопанисване и ползване на дивеча. Закупеният дивеч за разселване е на стойност над 38 хил лв. Ловните полета са обогатени с 1175  колхидски фазана, 82 яребици, 119 кеклика. Дружината в Узунджово разсели в природата и 20 заека. Повече от 42 хил. лв са вложени в подхранване на дивеча.

хасково събрание

В резултат на  инициативността на дружините сега сдружението има 21 чакала, 661 хранилки за пернат дивеч и  76 за едър. Изградените 20 волиера отговарят на изискванията на ИАГ. Всички дружини имат ловен дом, а някои по два.

Повече от 70 % от ловците участваха в провеждането на таксацията, която показа тенденция на устойчиво увеличение на дивечовите запаси. Благородният елен достигна 99 броя, еленът-лопатар – 85. 30 възрастни жвотни и 16 приплода се отглеждат в базата за интензивно развъждане на площ 900 дка  край с. Пчелари.

Очаква се пролетен прираст от 22 кошути. Запасът от сърни е над 2000. „Благодарение на Националната програма за разселване на дивеч на НЛРС-СЛРБ и съвместната ни работа с фондация „По-диви Родопи“ еленът от мит се превърна в реалност“, посочи Желязко Живаков.

Дивата свиня, която се ловува най-интензивно,  е вече 828 броя, близо 5 хил. са зайците.

В резултат на положените грижи са увеличени запасите на  фазана, яребиците и  кеклиците.

През последната година е постигнат отстрел на 288 глигана, 178 диви зайци,78 яребици.

„За радост през отчетния период няма инциденти, засилват се мерките срещу бракониерството на територията на сдружението. Не пазим ли дивеча, ще ощетим природата“, подчерта докладчикът.

хасково събрание

Дружината в с. Сърница получи подарък за изградения нов ловен дом. Божидар  Русев  и Цвятко Гогов от с. Силен бяха отличени за отстреляните вълци.

хасково събрание

Грамоти получиха и Хабиб Юсеин от Елена , Живко Фотев от Александрово. Димчо Колев взе награда за положените от него грижи за зареждане на хранилките със сочен фураж в еленовото стопанство край с. Пчелари.

хасково събрание

Сдружението отсега започва подготовката за честване на 130 години от създаването си.  По традиция то ще стане на мястото, където е сложеното началото на ловното движение в Хасково. Днес там се издига обновеният от ловците параклис „Св. Георги“.

Златка Михайлова

Снимки Янко Найденов

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ