140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

В ЛРС-Котел борбата с хищниците се води все по-отговорно

Георги НИКОВ

На последното общо събрание на ЛРС-Котел стана ясно, че в сдружението членуват 800 ловци, от които 120 са в пенсионна възраст. Радостно е, че все пак се включват и млади ловци. Миналата година курса на сдружението са завършили 70 души, а това лято 47. Има обаче една съществена разлика – докато през 2015 г. броят на младите ловци, влели с в редиците на ЛРС-Котел е бил много голям, през тази курсистите са били предимно от други райони и съвсем малко са се присъединили към котленските дружинки.

„Целта е за следващата година да се опитаме да направим по-мащабна кампания за привличане на нови кандидат-ловци  с нашата квота, защото имаме резерв за членове на сдружението. Нуждаем се от подмладяване на състава, а тук могат да помогнат много ловните дружинки, които своевременно да актуализират колективите си и да потърсят собствени кандидати“, надяват се от ръководството на ЛРС-Котел.
Като важен аспект по отношение опазването на дивеча се изтъкна борбата с хищниците и безстопанствените кучета. През изминалия сезон резултатът при отстрела на чакали и лисици е добър. Два пъти по-висок е процентът на изпълнение на заложения план за хищниците в сравнение с предходната година. Особено успешна е дейността в ловищата на дружинката в с. Пъдарево, където е имало много добра организация и на два пъти са отстреляни 40 чакала.

При ползването на дивата свиня са отчетени 219 животни при планирани 359. Общото мнение е, че последният сезон за лов на този вид дивеч е бил успешен.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ