Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

В ЛРС-Ловеч разселиха 190 яребици

ловеч разселване

190 яребици разсели ЛРС-Ловеч, съобщи специалистът по лова Дико Йорданов. Птиците са от възрастова група основно стадо и са получени от производственото стопанство на фирма „Сокол-БЛРС“ в Сливен.

Разселването е по Националната програма за устойчиво развитие на дивечовите запаси в системата на НЛРС-СЛРБ чрез разселване на дивеч. Средствата са по чл. 65б, ал. 4 от ППЗЛОД (30% вноска стопанисване). Досега тези суми отиваха в бюджета на държавата, но от тази година с промяната в нормативните документи парите трябва да бъдат употребени само за дивеч и съоръжения, припомни инж. Йорданов.

Това е първото разселване на яребици за годината, каза още той. Най-много – 40 бр., са пуснати на територията на ЛРД-Чавдарци. От там са били заявени 30 бр., но ловец, който често гостува на тамошната дружина, с лични средства е подпомогнал разселването с още 10 бр. По 30 бр. са получили дружините Каленик-Орляне, Угърчин-I и Угърчин-III, а по 20 бр. – Лисец, Радювене и Соколово.

Таксацията на яребица за 2024 г. в ЛРС-Ловеч е 1650 бр., съобщи още специалистът по лова. Някои дружини имат и план за отстрел: Летница-I – 50 бр., Летница-II – 30 бр., Горан – 20 бр., Александрово – 10 бр.

Светломира АНАСТАСОВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ