140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

В ЛРС-Нова Загора отчитат успех в лова на хищници

нова загора лов

Членовете на сдружение „Ловно–рибарско дружество – Нова Загора“ отстреляха 790 чакала и 170 лисици в усилията да редуцират запасите на хищниците през изминалия сезон, съобщи Илчо Табанов, специалист по лова и ръководител на сдружението.

В равносметката за лова през сезона са  отстреляни още 250 заека, 200 фазана, 270 яребици, 880 диви патици, 340 гривека, 670 гургулици и 6 500 пъдпъдъка. Статистика за дивите свине липсва, тъй като отстрел не е извършван заради африканската чума по свинете, стопила драстично популацията до 50 екземпляра в района.

В регулирането на хищниците с най-добри резултати са дружинките в селата Сокол, Еленово, Питово, Съдийско поле, Баня, Новоселец и Коньово.

С успехи при отстрела на пернат дивеч могат да се похвалят отново колегите им в Еленово, както и в Събрано и Трета градска дружина в Нова Загора.

нова загора лов
Ловци от дружината в с. Еленово след успешен  лов на заек

Най-добра слука при дивия заек са отчели ловците в с. Крива круша, при фазаните – в Еленово, Коньово и Събрано, а при яребиците – в Събрано и Сокол.

ЛРС-Нова Загора стопанисваната 72 170 ха ловна площ. Сред обитателите на тази територия през отчетния период по данни от таксацията  са били 18 благородни елена, 212 сърни,  2 860 заека, 620 нутрии.

нова загора лов
След успешен лов на нутрии в ловно-рибарска дружина с. Пет могили

„Нутриите са нов вид дивеч. Ние сме с едни от най-добрите запаси в страната. През 80-те години нутрии, отглеждани за промишлеността, са разселвани в природата и те се развъдиха доста добре“, обясни Табанов.

В състава на сдружението влизат 23 ловно-рибарски дружини от община Нова Загора, област Сливен и част от община Раднево, област Стара Загора. Членуват 1 010 ловци и риболовци, сред които има и осем дами.

Росица Николова

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ