Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

В ЛРС-Омуртаг ловният сезон бе умерен, планът за хищници – преизпълнен

В кокетно заведение в гр. Омуртаг се събраха ловците от местното сдружение, за да проведат годишното отчетно събрание. Имаше делегати от всичките 12 дружини. Председателят Метин Ахмедов запозна присъстващите със свършената работа по стопанисване на дивеча, с резултатите от ловния сезон и някои по-значими ловностопански мероприятия.

Популацията на дивата свиня, която е основен обект на лов в региона, бавно се възстановява. Имат отстреляни 40 животни при план за ползване 55. Все още са далеч от добрите стари времена отпреди епидемията от АЧС, но има подобрение в сравнение с предходната година.

За пръв път, след 28 години прекъсване, този сезон са ловували на див заек. Проведени са по два излета през зимата, като са отчетени 101 отстреляни заека.

Планът за отстрел на хищници е преизпълнен и с чакалите, и с лисиците. Реализирани са 226 чакала и 246 лисици. Това е дело и на групов лов, и на индивидуални изяви на силни хищничари, каквито има в почти всяка дружина.

Като обобщение за отминалия ловен сезон може да се каже, че е умерено добър, както казват зевзеци „средна хубост“.

В сдружението има  с какво друго да се похвалят. През миналата година изградиха нов волиер за доотглеждане на дивечови птици и вече влезе в експлоатация. Тази пролет разселиха 500 отрасли до 270-дневна възраст фазани. Сега предстои да закупят още 800 дивечови птици – по 400 фазана и яребици (90-дневни), с които ще извършат лятно разселване.

Ръководството на сдружението е поело ангажимент и подпомага финансово дружините са изграждане или обновяване на ловната база.

В с. Панайот Хитово е закупена къща, която ще служи за ловна хижа на Трета градска дружина.  Подпомагат със средства и ловците от с. Зелена морава, където сами си строят нова ловна хижа. Заделени са пари и за изграждане на беседка в с. Великденче.

В хода на събранието на ЛРС-Омуртаг бе направен и финансов отчет, като според резултатите финансовото състояние на сдружението е стабилно.

Пред завършване е организираният курс за нови ловци. Общо 25 човека са преминали обучението, предстоят изпити през юли.

Младен ДОБРЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ