140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

В ЛРС-Разград ловците отстрелваха фазани и хищници

разград лов

Дивата свиня съвсем се изгуби в Лудогорието, но много добрата слука при лова на хищници, също и на фазани зарадва през миналия сезон ловците от Ловно-рибарско сдружение “Сокол” – Разград.

При план за отстел 39 бройки, местните ловци са имали само 22 пъти успешни изстрели на диви свине през миналата ловна година, пресмята специалистът по лова  на сдружението, което обединява 1428 ловци в 31 дружини, Неделчо Неделчев.

В годините преди африканската чума, такъв е бил резултатът само на една ловна дружинка. Сега се радвали на по 1-2 екземпляра, а безспорен първенец в този вид лов са ловците от Цар Калоян. Те имат отстреляни 9 животни от този вид. Трофейни екземпляри няма, но почитателите на лова в ЛРС-Разград са доволни, че тук-там в горите вече мяркат диви свине, засичани са дори майки с пиплоди.

разград лов

За сметка на слабия лов на дива свиня над 1300 са отстреляните хищници – 719 чакала, при план 484 и още 668 лисици, при планирани 389. Отличник е дружинката на град Сеново. В нея членува и Върбан Друмев, отстрелял най-много хищници.

 “Ловците ни масово вземаха разрешително за дива свиня, но ловуваха на хищник, това е им е алтернативата”, казва Неделчев.

Другата компенсация дошла от лова на фазан. Запасите са значителни, след като ловците се погрижили и за 1 година са разселили 840 бройки от вида ловен фазан. Най-добра е била слуката в землището на дружинка Сеново, на дружинка Веселина край язовир “Бели Лом”, както и на ловците от Дряновец и Кривня край река Бели Лом.

Това лято се стягат за успешен птичи лов. В момента правят мониторинг на гургулицата и по първоначални данни запасът е добър.

„Само да не стане като друга година – да отлети точно преди старта на сезона и вечно да важат намалените допустими 8 бройки /при 10 преди б.а./ за отстрел”, недоволстват от ограниченията ловците.

30 нови колеги с пушки, издържали преди дни успешно изпитите по теория и практика, ще се влеят в редиците на ловците в ЛРС “Сокол”. Сред тях е и една дама – учителката Ренгин Потурова от Шумен, която е избрала да членува в разградската дружинка в с. Балкански.

Цветелина Георгиева

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ