Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

В ЛРС-Сандански отчетоха добра слука спрямо останалите сдружения в Югозапада

югозапада лов

През последните години резултатите от отстрела на дива свиня в осемте сдружения в Югозапада се колебаеха в зависимост от не малко фактори. Водещи все още си остават последиците от щетите причинени от Африканската чума. 

Възстановяването върви бавно и несигурно. В този аспект най-много пострадаха дружинките, чиито ловни полета са разположени в Рила и Пирин. Нормални спрямо минали сезони останаха запасите на този основен ловен обект в пограничните планини – Влахина, Малешевска, Огражден, Родопите и Славянка.

Причините, които се коментират в ловните среди, са различни – дивечова миграция от съседните страни Северна Македония и Гърция и ограничаване на огнищата на африканската чума.

Не е за подценяване и фактът, че ловуващите в тези райони дружинки полагат удвоени целогодишни грижи за спокойствие за всички видове дивеч, ефективна борба с едрите хищници, контрол и редукция на скитащи и безстопанствени кучета, безкомпромисна борба с бракониерски прояви.

Интересна е статистиката за едно от най-големите сдружения в Югозапада – това в Сандански. Погледнато географски, то има дружинки, които ловуват  в Пирин, Славянка и Малешевска планина. При годишен план за отстрел на дива свиня от 468 броя те приключиха сезона с резултат от 348 прасета, т.е. планът е изпълнен на 74% – едно добро постижение , каквото много други отдавна не са постигали.

Голямото завръщане: Дивата свиня с обратна миграция в Бургаско

Водещи по този показател са дружинките в Игралище с 64 отстреляни прасета, Калиманци – 45, Никудин – 38, Петрово и Кръстилци по 34… Паралелно с тези постижения добри резултати се отчитат и при отстрела на хищниците – през сезона са отстреляни 26 вълка, 148 лисици и 8 чакала.

Заключенията и поуките ще бъдат обект на аналитичен коментар на отчетните събрания, където ще бъдат взети и ефективни решения.

Кузман Петров

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ