Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

В ЛРС-Сливница разселиха 600 яребици, готови да дадат поколение

сливница яребици

Общо 600 яребици на 270-дневна възраст бяха разселени в ловните полета на Сливнишкото сдружение. Птиците са отгледани в специализираното стопанство на фирма „Сокол-БЛРС“ във Враца и са извозени със специализиран транспорт до Сливница.

Пътуването е преминало нормално, без каквито и да е сътресения за птиците. В града е организирано разпределението им поравно между 17-те дружини в състава на сдружението. Председателите или техни заместници са приели кафезите с полово зрели птици и са имали ангажимент да ги разселят в най-подходящите местообитания из ловните им полета.

сливница яребици

„Яребиците вече са оформени по двойки и още с първите стъпки на свобода са си проличали семействата. Много е вероятно скоро да снесат яйца и да създадат ново поколение. Този подход с разселване на отрасли птици е много уместен и си заслужава по-голямото вложение на средства“, сподели наблюденията си ръководителят на ЛРС-Сливница Петър Костов.

Впрочем, цялата организация на пролетната акция по разселване на яребиците е поета от г-н Костов. Всичко е минало добре, без да се допускат каквито и да е загуби на птици.

За да се обезпечи оцеляването им и бързото адаптиране в новата среда в сдружението са организирали и два групови излета за хищници извън горския фонд през февруари. За всички е пределно ясно, че всеки паднал чакал е един шанс повече за дребния дивеч.

сливница яребици

С това обаче кампанията по обогатяване на дивата природа в Сливнишкото сдружение няма да приключи. Предстои пролетно разселване на диви зайци. Заявени са 50 зайчета за сметка на сдружението, а други 50 ще бъдат осигурени по Националната програма за разселване на дивеч на НЛРС-СЛРБ.

Младен ДОБРЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ