140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

В ЛРС-Средец ловците са обнадеждени за новия ловен сезон

средец сезон

Ловците от  ЛРС-Средец стягат пушките с надеждата за добър ловен сезон.

По план те трябва да отстрелят 70 сърни, 89 диви свине, 35 вълка, 398 чакала и 59 лисици. Най-важното, казват ловците, е любовта към природата и грижата за дивеча.

Точно тези ценности изповядват те и през изминалия изпълнен с изпитания, но с висок ловен дух, сезон 2021/2022г. И нито стъпка назад от изконните традиции в ловните полета, въпреки трудностите, категоричен е в равносметката председателят на Ловно рибарско дружество – Средец Ангел Ангелов.

средец сезон

„Епидемията от африканска чума, която навлезе ударно в страната ни, скоростният темп на заболяването и периодично налаганите рестрикции,  поставиха ловците пред редица изпитания. Отстрелът през изминалия сезон бе твърде далеч от очакванията – съобщи председателят Ангелов – В ЛРС-Средец – при заложени по план  95 диви свине, са отстреляни едва 17 – до една заразени с африканска чума.

Той подчерта, че в най-добрите години ЛРС-Средец, е  отчитало по 500 диви свине в гонки.

„През 2017 година изпълнението на плана за отстрел е 105%. Следващата година при план 478 диви свине имаме отстреляни 379. През 2019 дойде заразата АЧС – в един от последните ловни излети наши ловци намериха първото мъртво животно.”, съобщи специалистът по ловно стопанство на сдружението Иван Гочев.

Към днешна дата, върлуващата болест е покосила 95 процента от дивите свине – част от местната популация е мигрирала, друга е поразена от висока смъртност.

„Гората миришеше…”, казват ловците.  Всичко това е довело до неравномерно разпределение на ловния запас и невъзможност да се достигнат планираните бройки за отстрел.

средец сезон

Значително по-успешен е ловът на хищници. При планирани 21 вълка са отсреляни 6, при лисиците от заложени 58 – ловците имали слука за 34. Най-успешен е ловът на чакали – той е  повече от половината от записаното в предварителните разчети- от 452 са отсреляни 279.

„300 хищника унищожават 2 000 животни, яребици, пъдпъдъци, заек” –  казва Ангел Ангелов.

В рамките на ловните излети тази популация се регулира, а ЛРС–Средец дава и стимул на организираните ловци за отстрел – по 25 лева на хищник.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ