140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

В Норвегия ще отглеждат сьомга на кораб

Най-големият производител на атлантическа сьомга в света иска да започне да отглежда риба на кораб вместо в морето.

Изграждането на традиционни развъдници за риба в открити води в Норвегия вече е почти невъзможно заради въведените от държавата регулации, които имат за цел да ограничат разпространяването на така наречените морски въшки – паразит, който убива малките риби.

Затова отглеждането на сьомга в неизползван товарен кораб е една от няколко опции, предложени от Marine Harvest ASA, която се опитва да повиши производството си във време, в което цените на рибата са на почти рекордни нива, съобщава агенция Bloomberg, цитирана от profit.bg.

Производството в Норвегия, която е водещият производител в света, пада също както и в останалата част от света.

Използването на плавателен съд Panamax, подходящ за транспортирането на въглища или стомана, е един от отговорите на норвежка правителствена програма, която търси начини да разреши проблема с паразитите. Спечелилите предложения ще получат така желаните лицензи за отглеждане на риба при намалени цени.

Световното производство на сьомга ще падне с близо 7%, до 2.15 млн. тона, през тази година, според Nordea Bank. Морските въшки и цъфтежът на водораслите ограничиха производството на втория най-голям производител в света Чили, според базираната в Осло банка.

Цените на норвежката сьомга са се утроили от 2011 г. насам и достигнаха рекордните 69.44 крони (8.36 долара) на килограм на 19 юни, според официалната статистика. От Marine Harvest не знаят колко време ще е нужно на правителството, за да вземе решение относно нейните проекти.

Моментът също така е подходящ за закупуването на товарен кораб. Дневните цени за наемането на кораб Panamax са се сринали с 94% от 2007 г. насам. Закупуването на 10-годишен кораб би могло да струва около 7 млн. долара, а добавянето на допълнителни съоръжения за отглеждането на рибата би могло да възлезе на още между 2.5 и 5 млн. долара, според анализатори от Arctic Securities.

Така общите разходи, в това число и заплащането на лиценза, достигат 18 млн. долара, което е по-малко от половината, колкото би струвала една стадартна рибна ферма.

Прочети повече на: http://profit.bg/news/Naj-golemiyat-proizvoditel-na-syomga-iska-da-otglezhda-riba-v-korab/nid-152448.html

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ