140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

В отровения участък „Хвани–пусни“ на Девинска река ЛРС-Девин и деца зарибиха с балканска пъстърва /ВИДЕО/

зарибяване девинска река

Девинска река е обогатена днес с балкански пъстърви. Зарибяването е извършено в участъка „Хвани – пусни“, определен за спортен риболов, където преди дни /в петък/ бе изтровена рибата.

„Общото количество зарибителен материал е 100 кг., а средното тегло на рибите, заплували веднага в новите си природни местообитания, е 180 г“, съобщиха от Сдружението на ловците и риболовците „Ловно-рибарско дружество – Девин“, осигурило цялата логистика по акцията. Зарибяването бе извършено с помощта на деца от местния клуб по спортен риболов.

Това е само 1/3 от балканските пъстърви, закупени от „Девин“ ЕАД за обогатяване на рибното богатство в Девинска река. Останалите 200 кг зарибителен материал ще бъдат пуснати във водите на реката през септември, когато тя е значително по-пълноводна. Тогава от Българската федерация по риболовни спортове са планирали да организират републиканско първенство за деца.

Зарибяването е своеобразна компенсация, за това, че отпадни води от фабриката за бутилиране на минерална вода отровиха рибата в Девинска река. Поразеният участък на 100 % съвпадна със зоната „Хвани-пусни“, определена за спортен риболов, която се намира в централната част на родопския град.

„Преди зарибяването експерти от „Девин“ ЕАД извършваха замерване на водата и направиха пълен анализ. Водата е с добри показатели.“, обясни специалистът по лова на девинското ловно-рибарско сдружение Владимир Пейков. Пейков съобщи още, че до дни се очаква Националното ловно-рибарско сдружение „Сдружение на ловците и риболовците в България“ също да зариби Девинска река с балканска пъстърва.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ