140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

В Пловдив официално откриха Световното първенство по риболов на плувка за „Мастърс“, ветерани и хора с увреждания

световно хора с увреждания

Със стилна церемония в Пловдив бе официално открито Световното първенство по спортен риболов на плувка за „Мастърс“ (55-65 г.), ветерани (над 65 г.) и хора с увреждания. Официалните стартове ще са през уикенда на 15 и 16 юни на Гребния канал в града.

На церемонията по откриването, проведена на официалната трибуна на Гребната база, присъстваха зам.-кметът на Пловдив Николай Бухалов, председателят на НЛРС-НЛРБ Васил Василев, председателят на БФРС Георги Михайлов, както и Марк Даунс, представител на FIPS-ед и бивш легендарен английски състезател.

В мондиала ще участват 40 отбора от 21 държави разпределени така: 21 в категория „Мастерс“, 19 в категория „Ветерани“ и 9 в категория „Хора с увреждания“. Това го прави и едно от най-големите състезания в света за тази година.

световно хора с увреждания

Председателят на БФРС Георги Михайлов приветства участниците с думите: „Използвам случая да благодаря на община Пловдив за помощта, която ни оказва. Надявам се, че всички ще запазите топли спомени от престоя си в България“.

Големите фаворити в трите категории са отборите на Англия, Италия и Унгария. Българският състав на „Мастърс“ също има сили за достойно представяне, след като спечели световната отборна титла в Сегед през 2022 г., а Румен Витков – Монтанеца, стана втори индивидуално.

„Конкуренцията е много силна, надявам се да покажем най-доброто от себе си. Вярвам в момчетата!“, заяви треньорът на нашите Ивайло Христов.

България ще постави и рекорд за участие на най-млад състезател в световно първенство по спортен риболов за хора с увреждания. Това е 15-годишният ученик Боян Добрев от Горна Оряховица. Българин ще бъде и най-възрастният риболовец – 82-годишният Йордан Момчев – Дядо Мраз, от състава на ветераните.

световно хора с увреждания

Във ветеранския ни тим има и дама. Майсторката Райна Димитрова от Монтана е участвала в ред световни шампионати и международни състезания, а сега ще се конкурира с мъжете.

С провеждането на шампионата Пловдив става шампион по най-много световни първенства по спортен риболов в отделните дисциплини. Считан категорично за „риболовната столица на България“, градът и гребният канал досега са били домакини на пет рибарски мондиала, сред които и първото световно първенство за жени през 1994 г.

За пръв път градът събира световният риболовен елит в далечната 1989 г., когато шампион става англичанинът Томи Пикеринг. Британецът и сега е у нас в състава на ветераните на Англия с амбиция да спечели втора титла на наша земя.

световно хора с увреждания

Гребният канал в Пловдив има много висок рейтинг в световната федерация по спортен риболов ФИПС и е считан за едно от най-добрите съоръжения в света за провеждане на въдичарски състезания.

***

Да припомним, че на Гребния канал в Града под тепетата предстои и друго международно състезание. На 14-15 септември там ще се проведе 4-ото Световно първенство по метод фидер, където според прогнозите ще има над 20 отбора. На 16-17 ноември Велико Търново ще приеме 4-ото Световно първенство по Троут ареа – скоростен риболов на пъстърва с изкуствени примамки в затворен водоем.

Младен Добрев

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ