140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

В Румъния агресивни гладни мечки хвърлиха обществото в паника

През последната година сигналите за нападения на мечки срещу хора и добитък на паша зачестиха значително. Едрите животни са и честа гледка около контейнерите за боклук в няколко населени места, сред които и град Брашов, чието население е 250 хил. души. Като пример за твърде рисковото поведение на мечките можем да посочим атаката на агресивен екземпляр срещу пастир, наглите набези на мечка и двете й малки в румънско село, неочакваната атака на едър представител срещу двама туристи и др.

Инцидентите предизвикаха ловната федерация и агенции за организиран ловен туризъм да поискат висока квота за отстрел. Министерството на екологията определи тя да е 2000 животни. Общата численост на мечките в Румъния е повече от 6000, което нарежда страната на първо място на Стария континент, след Русия.

Планът за действие на управляващите може да се превърне в „златна мина“ за някои от агенциите, приемащи чуждестранни ловци, решени да се приберат по домовете си със стойностни трофеи, тъй като тяхната цена достига 15 хил. евро. – Разгънато на 2 колони

ЗАБРАНАТА ОТ 2016 г. ПРИЧИНИ ОГРОМНИ ЩЕТИ

През 2016 г. тогавашният министър на околната среда Кристиана Паска налага временна забрана за лов на мечки. От ловната федерация веднага предупреждават, че решението е напълно неадекватно и тоталните рестрикции ще имат силно негативни резултати. Те няколко пъти настояват за определяне на годишна квота за отстрел от 500 екземпляра, но исканията им са отхвърляни. От средата на 2017 г. инцидентите с мечки стават все по-чести, докато се стигне до сегашната ситуация.

Четете повече подробности в бр. 42 на в. “Наслука” от 17.10.2018 г.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ