Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

В Русе обсъдиха мерките срещу забраната за групов лов в Северна България

Валери АНГЕЛОВ

На 28 септември тази година в залата на учебен блок на Научно-техническите съюзи в Русе под ръководството на председателя на управителния съвет на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев, се проведе среща с представители на ловно-рибарски сдружения Русе, Тутракан, Кубрат, Варна, Бяла, Свищов, Силистра, Плевен и Долна Митрополия. На срещата присъстваха също председателите на ловните дружини на ЛРС „Филип Тотю“ – Русе, ловци и активисти. Тя се организира по инициатива на Управителния съвет на Националния ловно-рибарски съюз „Съюз на ловците и риболовците в България“, за да се проведе коментар относно превантивните мерки срещу Африканската чума по свинете (АЧС).

Поради големия интерес към темата залата бе изпълнена до краен предел. Събитието бе отразено и от Българска национална телевизия – радио-телевизионен център Русе.

Председателят на УС на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев запозна присъстващите със същността на заболяването АЧС и с евентуалните превантивни мерки. Обърна внимание и какви мерки се вземат при съседите и в страни, където АЧС е била регистрирана за пръв път преди доста време. Той разясни и заповедта на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, в която се забранява груповото ловуване на дива свиня и използването на кучета в зоните до румънската граница, пристанище Варна, и констатираното огнище на АЧС около село Тутраканци, община Провадия.

След като думата бе дадена на присъстващите в залата, започна разгорещен дебат. Част от изказванията бяха посрещнати с ръкопляскания. Най-активни в дебата бяха представителите на русенските дружини. Настойчиво бе поставено искане да се излезе от теоретичния аспект на проблема и да се обърне главно внимание на практическите му страни, а именно: Как да се готвим за борбата с АЧС и как незабавно да се отмени забраната за групов лов на дива свиня на дружините, указани в заповедта на МЗХ? В своите изложения присъстващите остро, критично и с различни аргументи поставяха ударение върху болния въпрос. Основният аргумент бе, че наложената забрана няма да реши въпроса с АЧС, а по-скоро ще го влоши.

В края на срещата се взе решение домакините от ЛРС „Филип Тотю“ – Русе да подготвят проект на декларация с основно искане да се отменят забраната и ограниченията за ловуване и да се предложат алтернативни мерки за борба с АЧС. Същата да се изпрати до всички потърпевши сдружения от горната заповед за обсъждане от управителните им съвети и подписване в най-кратък срок и да се представи на министъра на земеделието и храните Румен Порожанов.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ