140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

В Тервел – Потвърден нов положителен случай на африканска чума при дива свиня

На 25.02.2019 г. Националната референтна лаборатория за АЧС/КЧС към НДНИВМИ потвърди положителен случай на заболяването Африканска чума по свине (АЧС)  при намерена умряла дива свиня в землището на общ. Тервел, обл. Добрич.

На 22.02.2019 г. е постъпил сигнал в Областна дирекция по безопасност на храните гр. Добрич от директора на ДЛС – Тервел.

Съгласно стратегията на ЕС и принципите за регионализация при контрола на заболяването АЧС при диви свине са създадени инфектирана и буферна зони.

В област Силистра и Добрич ще бъдат проведени заседания на областни и общински епизоотични комисии с участието на ОДБХ, кметовете на общините, представители на горските стопанства, ловните организации (в рамките на Ловните съвети включително) за запознаване с актуалната епизоотична обстановка, мерките за контрол на болестта и създаване на организация за щателно претърсване за трупове на умрели диви свине. Основни теми също така ще бъдат:  биосигурност в свиневъдните обект (всички), биосигурност по време на лов, условия за придвижване и транспортиране на свине, санкции при нерегламентирано отглеждане на свине в стопанства тип „заден двор“.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ