Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Вълкът – на фокус в Европейската комисия

В директората „Околна среда” на Европейската комисия в Брюксел се състоя среща по проблемите на едрите хищници и състоянието на популациите им на територията на ЕС. Представители на НЛРС-СЛРБ в работната група бяха главният секретар Васил Василев и експертът по „Международно сътрудничество” Теодора Гошева.

Водещ на събитието бе г-жа Пиа Бочела, директор „Околна среда” в ЕК. Участници бяха природозащитници, учени, ловни асоциации, фермерски сдружения и международни организации с отношение към проблема.

Предложена бе проекто платформа за управление на популациите на едрите хищници на територията на ЕС. Изводите и планираните дейности на ЕК се основаваха на проучвания на италиански природозащитници.

Ловните организации, подкрепени от фермерите и собствениците на земя обаче имаха редица сериозни аргументи срещу така представената информация и бързо обърнаха фокуса на срещата – от опазване на едрите хищници към основния въпрос – съвместното съществуване на хората и тези диви животни.

Сериозен бе дебатът по отношение на компенсациите за щети, нанесени от вълка. Представител на Министерството на околната среда на Испания отбеляза, че там където вълците се регулира чрез отстрел, той е респектиран и нанася много по-малко щети на добитъка. Производители на еленско месо от Швеция пък поддчертаха, че само 1 от 5 убити от вълци елени може да бъде открит в природата, за да се поиска и получи съответната компенсация.

Накрая участниците се съгласиха, че проекто платформата ще бъде сериозно ревизирана, за по голяма адекватност на фактическото състояние на присъствието на вълка в Европа и на динамиката на неговите популации и последиците от това за отделните държави.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ