140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Вълци нападат стадата в Боровица

Вълци и чакали нападат стадата в района на ардинското село Боровица. Преди десетина дни и само за една нощ хищниците са сдавили 15 овце на един стопанин. И това не е единственият случай. Глутницата вилнее около селата Рибарци, Сухово и Боровица. В района се говори, че вълците и чакалите са дошли от Гърция.

“Страхуваме се да оставяме животните сами, непрекъснато сме с тях” – разказва Мюмюн Бекир от с. Рибарци.

“Повече от 50 животни – овце, агнета и телета, са удушени от глутницата за период от около половин година – разказа и кметицата на село Боровица Айсел Мехмед. – В безизходица сме. Популацията им е голяма. Имам информация за 12 вълка, преди два дни хора са видели шест от тях до самото село.”

Животновъдството е единственият поминък на хората тук и всяко загубено животно е удар върху стопанина му. Удушените наведнъж 15 овце са от стадото на един животновъд, не могат да бъдат обещетени, тъй като, оказва се, те не са загинали при бедствие, каквото е изискването на закона.

“Но за нас нападението от вълци също е бедствие” – категорична е Айсел Мехмед.

Тя е разговаряла с председателя на ловната дружинка в с. Боровица. Информацията оттам е, че имат издадени най-много индивидуални бележки за отстрел на хищници – 67. Отстреляни са четири вълка, три чакала и 32 лисици. Това обаче не е достатъчно, за да се реши проблемът. Единственият начин е да се организира групов лов за хищници. Кметицата Айсел Мехмед апелира към Горското стопанство, Районното управление на горите и другите институции да съдействат на дружината да организира такъв лов.

www.haskovo.net

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ