Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Вечеринка в ЛРС-Габрово

Мариана МАНДИЧЕВА

Традиционната вечеринка на габровските ловци, която се проведе за 28-ма поредна година, този път бе превърната в официална церемония за награждава­не, с което бе закрита поредицата събития, започна­ли миналата година, посветени на 120-годишнината от създаването на ловно дружество „Чардафон”. То носи името на Продан Тишков-Чардафон, който след значимия си принос за Съединението на България, се завръща в родното си Габрово и става инициатор местните ловци да се присъединят към организира­ното ловно движение у нас, като последват примера на няколкото основани преди това дружества. Зато­ва признателните потомци кръщават организация­та си на неговото име.

Събитията, които минаха под знака на годишнината, за­почнаха на 5 август от ловен дом „Гергини”. На следващия ден, 6 август, габровските ловци и риболовци взеха участие в похода на Националната организация със знамената на дружинките до паметника на Свободата на връх Шипка. На 6 септември в обновения ловен дом бе открита постоян­на изложба от снимки „История на СЛРД „Чардафон”, както и библиотека на последния етаж с ловна литература. На 16 септември бе открит полигон за обучение на кучета-птичари и кучета за лов във вода, а на 10 октомври бе направена пър­ва копка на стрелбище за нарезно оръжие на територията на ловен комплекс „Гергини”. Финалът на националния турнир на състезанието „Св.Хуберт”, който се проведе в Габрово, също бе в рамките на честването на годишнината.

Зад всичко това стои инициативността и дългосрочната ви­зия на ръководството на сдружението. Затова председателят му, който е основният двигател на всичко това, връчи на всеки от членовете на ръководството награда – ловна вратовръзка и диск с 49 сигнала, изпълнени на ловни хорни, издаден от сдружението. Впрочем Венци Маринов през есента на мина­лата година даде старт и на тази инициатива в национален мащаб – да бъдат възстановени сигналите преди и след лов и др.

НАГРАДИ И ПОЧЕСТИ ЗА ЗАСЛУЖИЛИТЕ

И така, застанали, като че ли ще получават „Оскари“, чле­новете на Управителния съвет бяха удостоени със заслужено внимание. Преди това бяха почетени доайените на дружин­ките, заслужилите активисти в ловностопанските дейности и в лова, както и един калпазанин – ловец, явно пропуснал най-лесния отстрел по време на гонка, което потвърди уме­нието на ловците с усмивка и чувство за хумор да излизат от неприятни ситуации.

Ето ги първо доайените на дружините – Петър Георгиев от Козирог, Добри Христов от Поповци, Виктор Балабанов от Етър, Цоньо Христов от Гачевци, Васил Христов от Вранило­вци, Иван Трифонов от Жълтеш, Мурад Хачерян от Борово – за 60 години служба в лова. От дружинка Смирненски, при­носът на Валентина Жечева заслужено бе оценен и тя получи плакета за най-голям принос в дружината. От дружинка До­нино Иван Петров бе отличен за най-точен мерник, обратно, поощрение имаше и за най-големия калпазанин на дружин­ка Яворец Атанас Атанасов. От дружинка Гъбене Денислав Христов и тази година заслужено бе изтъкнат за отстрела на най-добрата слука през сезона. Генади Василев от дружинка Драгановци бе отличен за най-добър ловец. От дружинка Кме­товци Красимир Цонев взе плакета за най-голяма активност в ловностопанските мероприятия.

ПЕСЕНТА „ХУБАВА СИ, МОЯ ГОРО” ИЗПРАВИ ВСИЧКИ НА КРАКА

Гости на тържеството бяха главният секретар на НЛРС- СЛРБ Даниел Тошков, който връчи подарък – дигитализиран вариант на грамофонната плоча с песни за лова, издадена през 1984 г., по случай 100-годишнината на Националната ор­ганизация. Той поздрави габровското Сдружение за всичко, което прави, за да съхрани ловните традиции. Тук бяха инж. Цветелин Миланов – директор на Северноцентралното дър­жавно предприятие, инж. Светла Зарева – главен експерт, и Донка Иванова – зам.-директор на РДГ Велико Търново, Ива­ничка Иванова – директор РГС в Габрово, представители на ръководствата на сдруженията във Велико Търново и Дряно­во, приятели и колеги от цялата страна.

Забавната част бе поверена на Владислава – изпълнител на народни песни със собствен съпровод на гайда и извест­ния фолк певец Милко Калайджиев.

При традиционната томбола най-голямата награда, ловна пушка, спечели младият ловец Методи Методиев.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ