Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Вечеринка в ЛРС-Кърджали

Валери КОВАЧЕВ

Стотици ловци от ЛРС-Кърджали се събраха на традицион­ната вечеринка, която тази година се проведе в ресторант „Арпезос”. Специално за празника пристигна председателят на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев. Гости на тържеството бяха също областният управител Никола Чанев, кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, директорът на Областна дирекция „Полиция” Венцислав Момчилов, директорът на Об­ластната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Гро­зев, директорът на ДЛС „Женда” инж. Николай Янчев, членът на УС на НЛРС-СЛРБ Лютви Юсеин и други ръководители.

„Над 90 години вече сдружението организира вечеринки. За нас те са истински празници“, изтъкна председателят на сдру­жението инж. Васил Дончев. По неговите думи ловен сезон 2017/2018 г. е много успешен. Остреляни са общо 366 диви свине, което е със 116 повече от сезон 2016/2017 г. и с 239 повече от сезон 2015/2016 г. „Нашата цел е с такава страст, с която ловуваме на дива свиня, да се научим да ловуваме и на хищници. Тогава ще имаме още по-добри резултати“, до­бави още председателят. Той би тревога, че бракониерството в язовирите е минало всякакви граници. Бракониерите са ста­нали толкова нагли и нахални, че хвърляли и вадели мрежи през деня.

Инж. Васил Василев поздрави кърджалийските ловци за из­ключително успешния сезон, който е приключил с преизпъл­нен план за ползване на почти всички видове дивеч и без инциденти по време на лов. „Сезонът приключи, но нашата работа продължава. Основната ни дейност е грижата за диве­ча и за неговите местообитания“, подчерта още той.

„Радвам се, че имам възможност да присъствам на този празник, където са се събрали хората от най-голямата непра­вителствена организация в България, които са най-големите спортсмени. Те не само острелват дивеч, но се грижат и за неговата популация“, заяви в приветствието си Никола Чанев.

Инж. Хасан Азис, който е ловец и риболовец, пожела на ко­легите си успешна и здрава година. Той обеща подкрепата на общината за приключване на процедурите за изграждането на модерен център на ловеца край с. Жинзифово. С него­во съдействие преди няколко години сдружението закупи от общината там 7 декара и половина земя за изграждане на стрелбище. Кметът съобщи още, че общината е готова да даде на сдружението на концесия язовир „Жинзифово”, къде­то рибарите да мятат въдици.

На вечеринката бяха връчени куп награди. На първо мяс­то по брой отстреляни диви свине са дружините Боровица и Черноочене, на второ Кърджали-2, Паничково и Комунига и на трето Бойно. В класирането за ликвидирани най-много хищ­ници на върха е ЛРД- Кърджали-2, следвана от Черноочене и Кърджали-1.

Купата на кмета на община Кърджали за най-добър ловец за сезон 2017/2018 г. получи председателят на ЛРД-Комунига Ергюн Мехмед, а за най-добър риболовец за сезон 2017/2018 г. Иван Иванов от ЛРД-Кърджали-2. Трофеите им бяха връче­ни лично от градоначалника.

Трета група от ЛРД-Кърджали-2 с отговорник Станислав Сто­янов бе обявена за най-добра за сезона. Грамота за най-точен мерник получи Христо Христов от ЛРД-Гледка, отстрелял през сезона 16 диви свине и 1 вълк, за млад проспериращ ловец – Живко Стойков от Пчеларово, а за най-колоритен ловец – Са­бахтин Реджеб от Костино. Наградени бяха и най-активните ловци в ловностопанските мероприятия. Отличия получиха също Христо Христов /Гледка/, Димитър Карагяуров /Кърджали -2/, Славчо Славков /Яворово/, Емилиян Калчев /Кърджали-2/, Ергюн Мехмед /Комунига/ и Ленко Димитров /Кирково/ за от­стреляни вълци. За добити трофеи от дива свиня с грамоти си тръгнаха Стефан Караиванов /Долно Къпиново/, Фахри Емин /Комунига/, Емил Николов /Боровица/ и Исмет Мурад /Кър­джали-1/.

По инициатива на ЛРД-Стремци УС на сдружението награди инж. Хасан Азис с бинокъл. Отборът по спортен риболов към сдружението в състав Абдулла Аптула-Апо, Бирджан Мехмед, Димитър Димитров и Аднан Дормуш в знак на признателност за финансовата подкрепа наградиха с дванадесетгодишно марково уиски Васил Дончев и Хасан Азис. Никола Чанев на­гради с бутилка вино най-добрия ловец сред гостите зам.-кме­та на общината Мюмюн Али.

На търг бяха разиграни печен трикилограмов шаран, фа­зан, диви патици и диво прасе. За шарана ЛРД-Комунига брои 550 лв., като наддаването започна от 15 лв. Дивото прасе взе ЛРД-Боровица за 300 лв.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ