Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Велико Търново – Водолюбивите птици са повече от миналите години

водолюбивите

И тази зима в преброяването на водолюбивите птици, които зимуват на територията на Великотърновска област, се включиха и ловни дружини, чиито ловни полета се намират в посетените територии. Според наблюденията са забелязани 4115 пернати от 22 вида, които обитават големите язовири „Александър Стамболийски” и „Йовковци”, реките Росица в участъка от сухиндолското село Горско Косово до с. Ресен във Великотърновска община и река Янтра от великотърновското село Самоводене до с. Драганово, Горнооряховска община. Посетени са и по-малки язовири и рибарниците край свищовското село Хаджидимитрово, дунавските острови в района на Свищов.
Екоспециалистите обясняват, че повече от последните четири-пет години са не само бройките на птиците, но и видовото им разнообразие. Причината явно е в по-сериозното застудяване през тази зима в Северна и Североизточна Европа, заради което прелетът към юг е по-голям.

Повече са такива традиционно водолюбивите пернати като малкият гмурец, голямата бяла чапла, сивата чапла, зеленоглавата патица, фишът, зимното бърне, немият лебед. Отчетени са и голям гмурец – 33 индивида, голям корморан – 199, лиска –  464.

водолюбивите

Наблюдаващите са забелязали и три големи горски водобегача. А по поречието на Янтра зимуват няколко бели щъркела, което не е изненада за еколозите и техните помощници в преброяването, тъй като през последните зими такива прелетни птици често остават в този край.
Не липсват и редки и застрашени видове – черногушият гмуркач, черновратияг гмурец, малкият корморан, белият ангъч, белооката потапница, сивата патица.
От РИОСВ във Велико Търново информират, че участниците в преброяването не са намерили болни или  мъртви птици. 

Милка ДЕНЕВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ