Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Великотърновските ловци подхранват дивеча през цялата година в ДДУ „Бутора”

бутора подхранване

Ловците от сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884” във Велико Търново се грижат не само за дивеча в ловните полета на своите дружини. Те имат задължения и към държавния дивечовъден участък „Бутора” в Стара планина, който търновската ловна организация стопанисва от години. Грижите тук също са много важни, за да има повече и качествен дивеч, да се разчита на добър отстрел, ловците, които гостуват, да са доволни и приходите в касата на сдружението да са повече.
Подхранването на дивеча в „Бутора” е през цялата година, но, естествено, най-важни са студените зимни месеци. Подготовката за тях е сериозна.

В Балкана земеделски култури трудно могат да виреят и не може да се очаква прилична реколта от тях. Затова не се сеят дивечови ниви, а усилията са съсредоточени към създаването на повече дивечови ливади.

бутора подхранване

Подбират се подходящи места, които се подготвят и през пролетта се засяват обикновено с тревни смески. През годините тези ливади постепенно се увеличават и вече заемат 40 дка.

През топлите месеци част от тях се косят, зелената маса се изсушава и прибира за сено, с което да се зареждат хранилките през зимата. Оставят се и не малко площи специално за паша на дивите животни – благородни елени, сърни, зайци, които не са никак малко.

Съхраненото от тези ливади сено обаче не е достатъчно и ЛРС-Велико Търново купува допълнителни количества. Тази година бяха осигурени 40 бали люцерна и 20 бали от тревни смески.

Много е важен и концентрираният фураж – четири тона царевично зърно задоволяват напълно нуждите на дивеча в „Бутора”. Сдружението набави и 200 кг сол.
Стопанисването на дивеча в участъка е задължение на цялото сдружение, а не на отделни дружини. Затова винаги се намират доброволци, които да подготвят хранилките – да ги ремонтират, да сковават нови, да разнасят фуражите през цялата година. Не малко ловци се отзовават и помагат на специалиста по лова Даниел Дойнов.

Милка ДЕНЕВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ