Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Ветровете влияят на морския риболов

   Най-после, след доста дълъг период на ветровито време и сериозно вълнение, морето се успокои. Местни рибари твърдят, че ветровете имат огромно значение за риболова. Те казват, че ако няколко дни е духал силен вятър от изток-североизток и морето е било бурно, рибата е досами брега. Следват ги дни със сулоган /мъртва остатъчна вълна/ – те са най-доброто време за риболов на чернокоп, паламуд, сафрид, че и за зарган.

   Доста рибари не издържат на тази широка и плавна вълна и понякога ги хваща морската болест. Ако вятърът духне от запад, вкарва рибата навътре, а ако духа силно и няма вълна, течението те отнася бързо навътре и ако се повреди двигателят на лодката, може да се изпадне в голяма беда. При такъв вятър опитните моряци си остават вкъщи. Разбира се, от брега може да се опита, но и този риболов бил обречен. Ако духне от юг-югозапад, рибата изчезва, но ако духа по-продължително, през ноември може вече заминалите си пасажи да се върнат, правейки “деври”. Тогава е най-силният риболов.

    В безветрените дни и липса на вълнение има сравнително добър риболов. Тогава е и най-приятно за рибарите – било излезли в морето с лодки или хвърлящи от брега.

   Все пак трябва да добавим, че по-добър успех може да ви споходи ако се отправите на риболов колкото може повече на юг. И за да ви подразним – твърди се, че по това време в Гърция се ловят пораснали чернокопи, наречени още лефери.

 

НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА

 

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ