140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ВЕЦ погуби рибата в река Ботуня

   Тонове тиня буквално задръстиха коритото на река Ботуня в района на едноименното село и надолу по течението. Пораженията са стигнали чак до Криводол. Наносите са огромни и буквално са покрили изцяло камъните по дъното и бреговете. Рибата е поголовно измряла.

   Първо кметът на с. Ботуня е подал сигнал, а експерти от РИОСВ-Враца са извършили незабавна проверка. Установено е, че рибата се е задушила в придошлата тиня. При щателен оглед на коритото след МВЕЦ „Луна“ е констатирано, че реката е силно замътена от наличието на тиня. Това е в резултат на залпово изпускане на наносни отложения, натрупани над централата, като са отворени шлюзовете. Вследствие на неуместните действия на персонала огромно количество тиня се е изляла в реката и е причинила задушаването на рибата.

   За направените констатации е уведомена БДДР-Плевен – за предприемане на действия по компетентност. За констатираното нарушение от страна на РИОСВ-Враца ще бъдат предприети административно-наказателни мерки.

   Повече подробности относно действията на властите ще научите в бр. 39 на в. „Рибар“, който излиза като приложение на в. „Наслука“.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ